Epidemie: 225 de persoane au fost infectate cu o super-bacterie fatală, rezistentă la tratamente

O super-bacterie rezistentă la droguri a infectat 225 de persoane din SUA de la începutul anului 2018. Experții în boli infecțioase cred că epidemia ar fi fost cauzată de creșterea cantității de antibiotice folosite de fermierii de vaci, transmite stiridinmoldova.md cu referire la Ars Technica.

Din iunie 2018 până în martie 2019, oficiali din cadrul Centrului de Controlare și Preventiei Bolilor au identificat o epidemie de Salmonella enterica în Newport. Soiul de Salmonella enterică din Newport e rezistent la mai multe tipuri de antibiotic, inclusiv azitromicina, un tratament recomandat pentru această bacterie.

Înainte de această epidemie, soiul rezistent la azitromicina era extrem de rar – primul caz a apărut în SUA în 2016. Dintre cele 225 de persoane infectate, 60 au ajuns în spital și două persoane au murit.

Antibioticele primite de vaci ar fi putut cauza epidemia.

Investigația a scos la iveală faptul că infecțiile provin de la carnea de vită din SUA și brânză moale din Mexic. Testele genetice au dovedit că vacile din ambele țări purtau bacteria.

Potrivit raportului publicat pe data de 23 august, investigatorii au observat o creștere a nivelului de antibiotice numite macrolide (ce includ și azitromicina), folosite de fermieri în ultima perioadă. În perioada 2016 – 2017, vaciele din ferme au primit cu 41% mai multe macrolide.

Investigatorii sugerează ca folosirea macrolidelor într-o cantitate mai mare ar fi putut încuraja apariția și transmiterea soiului de Salmonella enterică rezistent la antibiotice.

„Pentru că sunt folosite antibiotice în cazul vacilor, asta ar putea duce la selecția soiurilor rezistente; creșterea de 41% a macrolidelor în cazul vacilor din SUA în perioada 2016-2017 ar fi putut accelera transmiterea soiului responsabil de epidemie în cadrul vacilor din SUA”, au scris experții în raport.

„Evitarea folosirii inutile a antibioticelor în cazul vacilor, mai ales cele importante în tratarea infecțiilor în cazul oamenilor, ar putea preveni răspândirea soiului Newport, ce are o susceptibilitatea scăzută la azitromicina,” au continuat ei.

În ultimii ani, aproape 70% din antibioticele importante din SUA au fost vândute pentru a fi folosite și în cazul animalelor. Experții cred că nivelul de antibiotice folosite în cazul animalelor domestice trebuie să scadă semnificativ pentru a conserva eficiența medicamentelor. Experții recomandă și evitarea brânzeturilor din lapte nepasteurizat și gătirea cărnii de vită până la temperaturi sigure – 62.8 grade C pentru friptură și 71.1 grade C pentru carnea tocată, potrivit Ars Technica.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.