Eliberarea lui Veaceslav Platon tot mai aproape

Informația despre milioanele de dolari pregătite de Veaceslav Platon pentru eliberarea sa din închisoare se pare că primește confirmare. Cel puțin, scenariul despre care presa a scris anterior de mai multe ori, prinde contur.

Newsin.MD scrie că, o judecătorie de la Kiev a declarat că extrădarea lui Platon din Ucraina în Moldova, în 2016, a fost ilegală și a anulat decizia de extrădare. Avocatul lui Platon, Ion Crețu, deja a declarat că acest lucru înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, anularea tuturor deciziilor ulterioare din Republica Moldova, pentru ca să-l întoarcă pe Platon în Ucraina.

Anume acest scenariu a fost descris anterior și de către fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Acesta încă acum două luni a scris pe o rețea de socializare că, supranumitul raider nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon, a pregătit 10 milioane de dolari pentru fosta guvernare PSRM-ACUM ca să fie eliberat. Primul pas în acest sens urma să fie decizia instanței de judecată din Kiev prin care să anuleze decizia de extrădare a acestuia în Moldova. Decizia deja a fost pronunțată astăzi, iar avocatul lui Platon a și anunțat imediat că trebuie să fie eliberat clientul său.

Presa a mai scris încă în iulie că Platon a pregătit, inițial 5 milioane de dolari, ulterior a dublat suma, pentru ca să-și cumpere libertatea. În luna iulie, socialistul Veaceslav Țurcan, pe atunci deputat în Parlament, iar acum președinte al Curții Constituționale, l-a vizitat de câteva ori pe Platon în penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Ziarulnational.md scria, în luna iulie, că Țurcan, la solicitarea lui Dodon, ar fi negociat cu Platon posibila reducere a termenului de detenție, în schimbul unor denunțuri ale lui Platon în raport cu alți politicieni și oameni de afaceri. Mai mult, președintele Dodon ar fi promis că poate să intervină pe lângă autoritățile ruse ca să fie eliberată din detenție sora lui Platon, Elena, arestată la Moscova în dorasul “Laundromatului”. Țurcan a recunoscut aceste vizite, dar a spus că discuțiile au fost despre audierea raiderului nr. 1 în CSI în dosarul “furtului miliardului”.

De precizat că legislația moldovenească NU mai prevede posibilitatea eliberării în situații similare celei în care este acum Veaceslav Platon, fapt confirmat pentru zdg.md de către avocatul Ștefan Gligor. Însă ieșirea din închisoare a acestuia devine reală doar cu implicarea guvernanților de la Chișinău, inclusiv a lui Igor Dodon.

Veaceslav Platon este condamnat în câteva dosare la un termen de 25 de ani. El mai figurează și în alte dosare, care deocamdată nu sunt finalizate.

De precizat că legislația moldovenească NU mai prevede posibilitatea eliberării în situații similare celei în care este acum Veaceslav Platon, fapt confirmat pentru zdg.md de către avocatul Ștefan Gligor. Însă ieșirea din închisoare a acestuia devine reală doar cu implicarea guvernanților ACUM de la Chișinău, inclusiv a lui Igor Dodon.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.