Editorialist: PAS și Maia Sandu nu au avut și nici nu au o doctrină ideologică

Viața trece, lozincile rămân

Găsiți trei deosebiri dintre Schimbarea – 2019 și Schimbarea – 2021!

Zgomot și praf

Noțiunea de „schimbare” a pierdut din prospețimea și tăria inițială ca un vin răsuflat. Lozinca cu care s-a acreditat în politică PAS conține un singur cuvânt, dar ce cuvânt! Făcând uz de limbajul poetic, „schimbarea” e simbol, cheie și adevăr (!), ce cuprinde reformele de țară și standardele europene, promise de Maia Sandu moldovenilor în campania electorală din 2019.

Acum doi ani “schimbarea” arăta ca o imensă încărcătură de dinamită ori ca lama groasă și lucioasă a celui mai impunător buldozer. Numai că nimic nu a explodat și nici o epavă din ruinele vechii orânduiri sociale n-a fost împinsă în groapa istoriei. Tunetele și fulgerele revoluționare s-au potolit, iar noi ne-am ales cu praful și zgomotul ridicat de sandalele târșâite ale fanilor, care duc cu grijă pe umeri palanchinul cu duduia de Risipeni.

Curiozități din insectarul politic

Ideologie și credință. PAS și Maia nu au avut si nici nu au o doctrină ideologică. Cum poți avea încredere într-un om, cum poți să-l urmezi orbește, când nu cunoști exact, ca și în cazul Maiei, ce prețuiește el mai mult, libertatea ori egalitatea, în ce butoi stă ascunsă filosofia lui și în ce coordonate i se înscrie „nirvana”?

Promisiuni. Nu s-a putut, dar, mai ales, nu s-a încercat mai nimic în lupta cu sărăcia și reforma justiției. Nici PAS, nici președinta nu au depus proiecte legislative privind realizarea tehnică și punctuală a promisiunilor. Primul proiect depus în legislativ de aprigii luptători cu mafia și corupția viza… soarta țigaretelor electronice.

Finanțare ilegală. Ea curge, precum curgea de peste hotare spre buzunarele PAS sub formă de sute de pârâiașe freatice cu luciu de valută, ascunse în subsolul activității rețelelor ONG. Președinția a recunoscut, recent, doar o singură sursă: Fundația „Konrad Adenauer”, care plătește salarii grase consilierilor prezidențiali. Când Occidentul nu va mai avea nevoie de serviciile Maiei Sandu, vom afla, probabil, locația și volumul ciorapului burdușit al președintei.

Schelete din dulap. Și numărul atentatelor la viața Maiei Sandu a rămas neschimbat. Amintim că teroriști anonimi au pus la cale decapitarea mișcării revoluționare moldovenești, slăbind o mutelcă de la roata automobilului “Toyota”, proprietate a liderului PAS. După primul eșec ei au adăugat în ceaiul Maiei, în lipsă de poloniu, o substanță extrem de toxică, cunoscută în organizațiile teroriste sub numele unui metal greu. Paradoxal, lidera a supraviețuit, pe când mișcarea revoluționară s-a dezumflat ca roata “Toyotei”.

Ce s-a schimbat de la ultimele alegeri

Fotolii moi. PAS a realizat, trebuie să recunoaștem, câteva schimbări de decor, două dintre cele mai vizibile fiind suirea Maiei Sandu în jilțul de premier și, la distanță de un an, obținerea permisului celest pentru Palatul prezidențial. Pentru a urca pe grumazul propriului popor e destul să juri, că vei cârmui spre binele tuturor.

ACUM, devenit atunci. S-a reușit la fel lichidarea blocului fratern ACUM și implicit, al celui mai periculos frate politic, Andrei Năstase, cel care i-a curățat doamnei de pietre și spini drumul spre putere. Andrei recită acum în singurătatea rețelelor de socializare, mohorât și privat de orice funcție în stat, poeme lacrimogene („Trag oblonul negru la fereastra mea…”)

Mai aproape dinții… Membrii PAS s-au autodeclarat „oameni buni” cu respectivele privilegii meritocratice, iar pe ceilalți cetățeni i-au definit drept jertfe ale politicii absconse de segregare. Când victimele murmură nedeslușit, Maia le îngână cântece de leagăn, preferând limba de comunicare interetnică.

Mai bine fără guvern. Fiindcă s-a săturat până în gât de rolul de premier, iar actualul Executiv e impotent legal, Maia și-a tras propriul Guvern, folosind pentru legalitate o denumire mai impunătoare – Consiliul Superior de Securitate.

Capturi noi. Recent s-a mai reușit o schimbare spectaculoasă în stilul Plahotniuc: Maia a capturat Curtea Constituțională (CC). Iar CC, în calitate de mulțămire pentru înalta protecție, a emis imediat ciorna decretului prezidențial privind alegerile parlamentare anticipate.

Ce se va schimba după alegerile din 11 iulie

Răscrucea proștilor. Alegătorii au ajuns la aceeași răscruce “euro-ruso-americană” din 2019. Pe toate cele trei indicatoare legendare găsim doar informație aproximativă și încurajări de felul «Fuck!» ori «Идите вы…!».

Efortul europitecilor. Europitec e o noțiune consacrată deja, care definește înalți funcționari de stat atrași, cu sau fără voia lor, într-o parodie politică UE. În cazul nostru pe rol de europiteci sunt, evident, „oamenii buni” care, avându-i în frunte pe Maia Sandu și Igor Grosu, se opintesc să imite modele europene de comportament. Efortul europitecilor denotă periferia politică a UE, precum și o viziune înăcrită asupra lumii: liberalism putred marca Europa de Vest amestecat cu naționalism „antiimperial” propriu Europei de Est.

Cu ochii legați. Cu greu ne putem imagina ce va fi cu noi după alegerile parlamentare neordinare, mai ales, dacă învinge detașat Maia. Ne-am procurat, totuși, bilete la circ, pentru a le arunca, conform tradiției, în urnă. La startul următorului truc, Igor Grosu îi va lega cu grijă ochii motociclistei Maia Sandu, înainte ca ambii artiști să încalece scuterul politicii moldovenești.

Prima lege. Prima lege, pe care e de așteptat s-o adopte viitorul parlament, luând în calcul dorința nebună a Maiei Sandu pentru putere absolută, va fi, fără îndoială, un tabu magistral. Poate va fi abolită forța nucleară, sau cu același succes va fi interzisă, pentru a zdrobi, în sfârșit, mafia și corupția, fotosinteza.

Editorial de Valeriu Reniță

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.