EDITORIAL // Să câștigi nu înseamnă să începi să gândești ca un învingător

Criza politică din Republica Moldova continuă. Cu mare regret constat că în alegerile democratice și libere nu influențează dezvoltarea clasei și culturii politice, iar comportamentul agresiv continuă să îndepărteze societatea civilă de activitatea politică.

Majoritatea cetățenilor au așteptat o altfel de politică prin implementarea promisiunilor și programelor candidaților, prin argumentarea și respectarea legii, prin dialog și politică de nivel înalt.

La o săptămână de la ziua alegerilor vedem că strategiile și metodele politicienilor nu s-au schimbat.

Toți participanții din cursa prezidențială au promis mai multe lucruri pe care de sine stătător candidatul câștigător nu le poate realiza. Ci doar prin dialog, diplomație, capacități de lider care poate face compromisuri și abilitatea de a impune propria strategie adversarilor.

Anume asta au așteptat majoritatea cetățenilor de la președintele nou ales. Surpriza a fost însă să constate capacitățile limitate a noului președinte, care s-a reîntors la metodele primitive de luptă stradală.

Chemarea la proteste are mai multe efecte negative:

  1. Pandemia COVID-19 – prezintă pericol pentru participanții și apropiații lor, iar forțele politice nu au capacități de a organiza manifestări publice cu respectarea normelor de protecție a protestanților față de ceilalți cetățeni.
  2. Niciun protest nu a avut rezultatul așteptat sau unul pozitiv. Chiar protestul din 7 aprilie 2009 nu a avut un efect pozitiv, iar alegerile anticipate au fost provocate de incapacitatea Parlamentului de a alege președintele statului.
  3. Presiunea protestatară asupra Parlamentului nu are efect juridic pentru a iniția alegeri parlamentare anticipate, de aici putem constata că riscând cu sănătatea oamenilor, provocarea haosului nu se justifică. Iar comportamentul agresiv al unor politicieni PAS în Parlament, sau la Varnița în ziua alegerilor, va genera dezamăgiri.

Unica soluție de a obține succes era crearea unui grup de lucru între fracțiunile parlamentare, pentru a discuta foaia de parcurs privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate. O propunere și o ofertă așteptată de cetățeni, care ar impune majoritatea candidaților la prezidențiale să-și îndeplinească promisiunea electorală.

Acest lucru era așteptat și de la Maia Sandu, care în turul doi și-a schimbat strategia și a învins alegerile prezidențiale, dar cum se zice: să câștigi nu înseamnă să începi să gândești ca un învingător.

Igor Dodon și PSRM își reîntorc inițiativa și au venit cu o propunere pe care PAS nu poate să o respingă fără pierderi. Igor Dodon a recunoscut că Parlamentul trebuie dizolvat și a propus să fie creat un grup lucru cu PAS, pentru a discuta foaia de parcurs privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Evident că PAS la momentul dat nu poate merge la anticipate, de aceea nici nu dorește asumarea responsabilității de guvernare și nici nu prea vor să meargă la dialog cu PSRM pentru a provoca anticipate. PAS are de ales acum între două lucruri:

  1. De a provoca haos și dezastru politic și de a încerca să învinuiască Guvernarea cu riscul de a pierde credibilitatea cetățenilor oferită pe 15 noiembrie.
  2. De demonstrat maturitate politică și posibilitatea de a duce dialog cu oponenții politici și de a impune propria strategie politică prin care vor menține capitalul politic obținut la alegerile prezidențiale. Dar pentru asta este nevoie de specialiști și gândire strategică pe timp îndelungat, activități pragmatice în perioadă de criză politică, măsuri anticriză ca răspuns la acțiunile adversarilor și cel mai important de a diviza de la gândirea opozițională care prevede doar venirea la putere. Politica este arta de administrare a statului.

Alegerile anticipate parlamentare nu garantează partidului PAS majoritatea parlamentară. Partidul Maiei Sandu va fi obligat să facă alianță cu unul din partidele de stânga: PSRM, PȘ, PN. Iar schimbarea clasei politice nu poate fi fără schimbarea gândirii și comportamentului unor politicieni.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.