EDITORIAL// Răpirea lui Ceaus ca măsură a cinismului Maiei Sandu

 În pofida faptului că presa controlată de păpușarii Maiei Sandu încearcă să acopre scandalul cu răpirea în condiții încă pe deplin neelucidate a judecătorului ucrainean Ceaus, cazul trebuie ținut în lumina reflectoarelor din mai multe motive.  

 Demult nu mai este un secret că acțiunea de răpire a fost executată pe teritoriul nostru de serviciile ucrainene. Și este cât se poate de evident că aceasta a putut avea loc doar cu acordul conducerii de vârf a statului moldovenesc. Nu că ucrainenii nu ar fi fost în stare și fără complicitatea structurilor de la Chișinău. Ai noștri au reușit treaba asta cu Smirnov la Kiev, dar contextul era altul.

Problema este că în momentul în care se află ulterior despre o asemenea operațiune, au de suferit relațiile între cele două state. Iar în condițiile în care răpirea s-a făcut, deși cu o discreție cam defectă, totuși conform cu canoanele genului, înțelegem că chestiunea a fost bazată pe relații de amiciție și încredere la un nivel capabil să ocolească aspectele formale.

De aceea e lesne de descifrat cine din conducerea de vârf a Republicii Moldova ar fi fost în stare să-și dea acordul cu privire la desfășurarea diversiunii.

Momentul merită punctat pentru că problema nu este încă epuizată, pe de o parte, și relevă mai accentuat natura pătrunsă de vicii grave a actualului Președinte Maia Sandu, pe de altă parte.

În context, este util să amintim de cazul învățătorilor turci expulzați acum câțiva ani din Republica Moldova în Turcia. Maia Sandu a ținut o campanie continuă pe tema aceasta, insistând pe ideea de legalitate și moralitate. Acum ne convingem că Maia Sandu este capabilă să procedeze mult mai murdar și imoral decât cei pe care dânsa i-a acuzat cu acea ocazie.

Menționăm că atunci a fost vorba despre o acțiune instrumentată de către autorități cu trimitere la o procedură prevăzută de lege. Legea nu a fost respectată și expulzarea a fost ilegală, cum s-a constatat ulterior, dar a fost asumată din punct de vedere instituțional. Unul din înalții funcționari a și fost pedepsit pentru acel caz prin decizia instanței de judecată.

În cazul Ceaus e vorba însă despre o răpire efectuată la lumina zilei și neasumată de nici o instituție a statului, deci în afara oricărui control și în lipsa posibilității de a repune lucrurile în cadrul legal sau de a trage la răspundere persoanele vinovate. Prin urmare, suntem în fața unei fapte mult mai grave ca semnificație și efecte.

Un alt fapt grav ce se înscrie în rândul multor acțiuni imorale și care dezvăluie tot mai vizibil trăsăturile pernicioase ale Maiei Sandu. Vă imaginați de ce ar fi capabilă să facă Maia Sandu dacă ar dispune de putere absolută?  

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.