EDITORIAL// Oameni ca-n filme și sensul lor electoral

Actualele alegeri au demonstrat că Maia Sandu si Igor Grosu  sunt eroi… Adevărați eroi, ca-n filme… Ceva de tipul Femeia-păiangen, însoțită de Gwen Stacy- transgen. Membri PAS, dedați cu trup și suflet cauzei, chiar i-au desenat și i-au postat.

Ceea ce spun Dumnealor, eroii, de după sticlă, devine credibil pentru o bună parte din moldoveni și este imediat înghițit  fără dumicare. E adevărat, oare, că tot ce cade în plasa păiangenului devine muscă?

În filme, însă, ca și în viață privilegiul adevărului în ultimă instanță și dreptul de a-l împărtăși se plătește din greu. Ce teste de credință o fi trecut, ce-a suferit Maia și Igor în numele oamenilor buni? Care e supliciul, sacrificiul ce i-a prefăcut in Hristoșii moldovenilor, cel puțin, pentru un ciclu electoral?

E știut că jertfa de pe altar nu se poate retrage ori înlocui. Mai nou, omul modern a inventat un substituent pentru scurt timp – banii, ori indulgența, care tot în bani se măsoară. Cine o fi virat oare bani în conturi tainice și mai puțin secrete, pentru a garanta eroilor noștri titlu de mucenic?

Se cunoaște, de fapt, cine anume achită facturile Maiei Sandu. Pe când era ministru, i-a adus Leancă un milion în valijoară – cadou de la Soros. Acum președinția este plătită generos de Fundația germană  KAS.  Pe viitor obrajii pretinși subțirei – a Maiei și a lui Igor – se vor ține cu cheltuiala din cele 600 mln. euro promise de UE.

Banii nasc eroi. Eroii plătiți din bani străini nasc adevăruri potrivite pentru alegători. Prețul de piață a adevărului variază funcție de interesele sponsorilor. Urma sponsorilor se pierde în drum spre inima corporațiilor internaționale, arătând direcția, ori sensul alegerilor.  De parcă cineva nu l-ar fi știut… 

Autor:  Valeriu Reniţă 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.