EDITORIAL // Conspirația anti-Cavcaliuc a elitelor moldovenești

Sechestrarea lui Gheorghe Cavcaliuc, în Rusia a stîrnit reacții neunivoci la Chișinău și a demonstrat o dată în plus infirmitatea clasei politice moldovenești. Faptul că unii politicieni s-au grăbit să anunțe că liderul PACE a înscenat întreaga daraveră cu scopul de a avea întîlniri tainice cu factori de decizie din Rusia încă mai poate fi înțeleasă – politicaștrii noștri se află în campanie și orice acțiune ale concurenților vor fi interpretate în mod obligatoriu răuvoitor. Din nefericire în această horă a pozițiilor tendențioase a intrat și Ministerul de Externe fapt care schimbă datele problemei și demonstrează că această instituție de stat a devenit o bîtă ale unor forțe politice aflate la putere.

Amintesc că MAEIE nostru a tirajat niște afirmații care, ulterior, s-au dovedit a fi falsuri – Cavcaliuc nu avea permisiunea de a intra în Rusia, Cavcaliuc a pregătit cu premeditare plecarea pentru a crea scandal și urmărea să se întoarcă acasa în aceeași zi în care a plecat, Cavcaliuc nu a anunțat instituțiile statului cu privire la deplasarea sa la Moscova și nu a avut asupra sa actele corespunzătoare. Toate aceste ”supoziții” au fost infirmate ulterior de Cavcaliuc în cadrul unei conferințe de presă prin prezentarea probelor.

Poziția MAIE este absolut surprinzătoare – un minister obișnuit deseori să critice Moscova, uneori peste limitele decenței diplomatice, devine de data aceasta un aliat convins al reținerilor cetățenilor noștri suspectîndu-i de intenții sinistre. Prin declarația sa, MAEIE a produs o adevărată tălmăcire a vizitei delegației PACE la Moscova și a intuit o certă intenție a liderului acestui partid de a se da în spectacol pentru a capitaliza electoral acest scandal la Chișinău. În loc să intervină ferm pentru a lămuri situația la fața locului și a ajuta cetățenii moldoveni aflați în restriște, ministerul a preferat să facă comentarii politice prin niște insinuări de rea credință și neprobate, eschivîndu-se laș de la îndeplinirea propriilor obligațiuni.

Acest comportament incalificabil al ministerului trebuie să fie plasat în context politic. Noi sîntem deja obișnuiți cu aceste demersuri neroade ale diplomaților moldoveni care în fel și chip se vor mîngîiați pe cap de putere prin executarea unor comenzi dubioase. De data aceasta, însă, există o suspiciune că MAEIE s-a angajat benevol să joace în premieră rolul de agent electoral de partea guvernării prin taxarea unui concurent din alegeri.

Fiind un compendiu de minciuni, comunicatul de presă al ministerului pare să fie scris de acele forțe politice care sînt deranjate de prezența PACE pe scena politică moldovenească și care au un interes de a elimina acest partid din cursă. După o asemenea ieșire scandaloasă a ministerului, sîntem în drept să ne întrebăm dacă nu cumva există realmente o intenție din partea organelor de resort intrate sub control politic de a-l scoate pe Cavcaliuc din cursa electorală.

O asemenea întrebare legitimă naște și alte bănuieli rezonabile. Sondajele ”formatoare” lansate recent nu creditează PACE cu șanse deosebite pentru a intra în parlament. Care este, atunci, interesul puterii de a lovi vehement în Cavcaliuc prin toate tunurile disponibile, folosind chiar și MAEIE pe post de killer mediatic? Este oare vorba de o măruntă sete de răzbunare a PAS-ului, de exemplu, lista”meritocratică” a căruia a fost ”lustrată” recent de dezvăluirile liderului PACE sau ne referim la o frică adîncă a elitei politice moldovenești în fața unui om care cunoaște anumite lucruri încă nedezvăluite despre actualii deținători ai puterii?

Sau poate sondajele mint iar PACE între timp a devenit o amenințare electorală pentru elita politică moldovenească care e nevoită să comandă sondaje pe bandă rulantă pentru a ascunde tendințele din teren?

Autor: Corneliu Ciurea

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.