CONFIRMAT PRIN DOCUMENTE: Cel puțin 490 de mii de dolari a plătit Platon ca să-l atace pe Plahotniuc în presa occidentală

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare în frauda bancară pe care a pus-o la cale în țara noastră.

Operațiunea s-a derulat cu largul concurs al tenebrului lobbyst Dmitri (David) Zaikin, personaj pe care presa americană îl califică drept persoană aflată în legături strânse cu serviciile speciale rusești.

Potrivit unei noi investigaii marca Zeppelin, mecanimsul de linșare publică a lui Vlad Plahotnic, pus pe roate de Platon și Zaikin, cuprindea publicarea unor articole sau interviuri denigratoare publicate la comandă și cu finanțare în presa internațională, cum ar fi portalurile web thehill.com, prnewswire.com, washingtontimes.com, dailysignal.com, etc, care ulterior erau preluate și tirajate, contra plată, de o bună parte din presa de la Chișinău.

„În iunie 2016 Zaikin îi expediază lui Platon spre aprobare un plan de acțiuni, redactat de Zaikin în limba rusă, și un buget total de 490.000 USD, care urma să fie achitat in 3 tranșe: 19 iunie – 200.000 $, 19 iulie – 195.000 $, 19 august – 95.000$”, se conține în investigația Zeppelin.

Portalul mai scrie că Veaceslav Platon i-a pus la dispoziție lui Zaikin mai multe instituții media de la Chișinău, care urmau să preia materialele comandate din presa internațională și să le tirajeze în presa din Republica Moldova.

„«Platon îi comunică lui Zaikin că la planul de acțiuni va participa Jurnal TV, care aparține lui Victor și Virel Țopa și TV7 (actualmente TV8), care “aparține prietenilor săi” și PRO TV”, scrie Zeppelin.

Sursa aduce și un exemplu concret de cooperare perfectă între Veaceslav Platon și Victor Țopa, în operațiunea derulată de Zaikin. Este vorba despre un interviu cu Mihail Gofman, fost ofier CNA, realizat în SUA de jurnalistul Dumitru Mișin.

”În baza înțelegerii lui Țopa cu Platon, Jurnal TV, postul de televiziune de la Chișinău al lui Țopa, l-a trimis în SUA pentru a participa la evenimentul organizat de Zaikin pe jurnalistul Dumitru Mișin. Evenimentul a fost sponsorizat în totalitate de Platon, fiind evaluat de Zaikin la 70 mii USD, nota fiind prezentată spre plată lui Platon”, se mai conține în investigația citată.

Jurnaliștii de la Zeppelin scriu că Veaceslav Platon nu doar a finanțat, dar și a coordonat personal fiecare apariție media împotriva lui Plahotniuc, aprobând conținutul materialelor scrise sau video.

Este de menționat că suma de 490 de mii de dolari este confirmată și de Mihail Gofman. Într-un interviu oferit celor de la zeppelin.md, fostul ofițer CNA a prezentat un document în care este prevăzută aceeași sumă, de 490 de mii de dolari, pentru campanii media împotriva lui Plahotniuc și a Republicii Moldova, în care Platon urma să apară drept victimă.

Share this Post!

Related post

0 Comment