Deputații moldoveni au examinat inițiativa legislativă care prevede reglementarea produselor de tutun contra normelor europene

Ieri, 24 iunie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a examinat inițiativa legislativă care prevede majorarea considerabilă a accizelor pentru produsele de tutun încălzit. Consultările pe marginea acestor schimbări substanțiale nu au ținut mai mult de 5 minute, transmite stiridinmoldova.md.

Unul dintre argumentele aduse de autorul inițiativei Radu Marian este necesitatea de a aduce în concordanță legislația locală cu normele europene și internaționale.

În realitate nicio țară din Uniunea Europeană nu aplică rate egale de impozitare pentru țigările obișnuite și produsele de tutun încălzit. Mai mult ca atât, anul trecut Comisia Europeană a confirmat că țigările și tutunul încălzit sunt produse total diferite din punct de vedere a impozitării.

Chiar și în SUA, care este una dintre cele mai riguroase și pretențioase piețe în ceea ce privește calitatea produselor și grija pentru clienți, vânzările IQOS au fost autorizate oficial.

Majoritatea țărilor au stabilit deja în legislaţia fiscală o categorie aparte de produse din tutun pentru sistemele de încălzire a tutunului. Dacă în Marea Britanie acciza pentru 1000 de țigări este de 354,3 euro, atunci acciza pentru tutunul încălzit este de 44,4 euro, adică de aproape 8 ori mai mic. Astfel, țara încurajează fumătorii să treacă de la fum și cenușă la sisteme alternative, mai tehnologice și inovatoare. Aceste sisteme au potențialul de a reduce daunele pentru fumători și pentru mediu, lucru demonstrat de diferite instituții din întreaga lume.

La inițiativa ministerelor finanțelor și sănătății, legislatorii cehi au aprobat un proiect de impozitare a produselor din tutun cu risc scăzut, stabilind produsele de încălzire a tutunului într-o categorie aparte, pentru care se aplică o taxă cu aproape 80% mai mică decât la ţigări. Nota informativă la proiectul de lege aprobat face referință la conceptul de scădere a riscului şi daunelor: „Proporționalitatea impozitării produselor din tutun va fi menținută în baza principiului „reducerea riscurilor”, care prevede că produsele care sunt dăunătoare pentru sănătatea omului, însă într-o măsură mai mică, ar trebui tratate altfel”. Această situație se atestă în foarte multe țări ale UE. Potrivit surselor publicate de Direcția generală de impozitare şi uniune vamală a Comisiei Europene (European commission directorate-general taxation and customs union), se poate face un mic tabel comparativ pentru țările în care tutunul pentru încălzire se află într-o categorie aparte pentru impozitare.

Iar în Polonia, în general, rata accizei la tutunul încălzit este zero. Astfel, subiectul cu privire la majorarea accizelor la produsele de tutun încălzit necesită o examinare mai minuțioasă, luând în considerare normele europene, așa cum afirmă autorul inițiativei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.