Deputat PSRM: Lichidarea satelor și a raioanelor va duce la formarea diasporei forțate

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este categoric împotriva lichidării raioanelor și reducerea numărului de sate și se va opune acestei reforme antipopulare în Parlament, prezentând argumentat interesele cetățenilor. Despre aceasta au anunțat astăzi deputații PSRM, în cadrul unui briefing.

Deputatul PSRM, Alla Pilipețcaia, a menționat că un sat fără școală, fără punct medical, este un sat pe cale de dispariție, iar acest lucru a fost simțit de zeci de mii de cetățeni, care locuiesc în satele, unde au fost închise școlile, inclusiv la indicația directă a Maiei Sandu în perioada când era ministru al Educației. În opinia parlamentarului, după ce au fost puse lacăte la ușile școlilor, în localitățile respective crește rapid și numărul lacătelor la case, iar în cazul în care se lichidează și majoritatea primăriilor, acestea sunt sortite dispariției în cel mult 10-15 ani. Oamenii vor fi nevoiți să plece și mai mulți peste hotare și să devină un fel de diasporă forțată.

Potrivit deputatului PSRM, lichidarea raioanelor va însemna scăderea gradului de accesibilitate a cetățenilor la serviciile publice necesare zilnic cetățenilor. Oamenii vor fi nevoiți să facă zeci de km pentru a a-și rezolva problemele legate de pensii, alocații sociale, căutarea locurilor de muncă.

Pilipețcaia a mai remarcat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este pentru descentralizarea fiscală, astfel ca autoritățile locale să aibă mai mulți bani, pe care să-i investească în proiecte pentru oamenii din comunitățile lor. Aceste prevederi de sporire a autonomiei locale sunt prevăzute de programul electoral al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.