Deputat PPDA, despre disuțiile ACUM cu Kozak – ca o oaie rătăcită

Deputatul PPDA Octavian Țîcu este deranjat că blocul ACUM, din care face parte, se lasă antrenat în jocurile Moscovei. Declarația a fost făcută la o emisiune de la Jurnal TV, în timp ce liderii PAS și PPDA erau la întrevederea cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, la reședința președintelui Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

„Prima idee pe care cred eu că am putea să o vehiculăm este faptul că și Dodon, și Plahotniuc sunt parte a aceluiași joc al Moscovei. Moscova a creat din Dodon un exponent deschis al aspirațiilor sale, iar pe Plahotniuc l-a victimizat, într-un fel, i-a intentat dosare și multe alte lucruri într-un stat unde nici măcar nu există justiție și democrație și a lăsat blocul ACUM ca o oaie rătăcită – fie să aleagă Partidul Socialiștilor și Plahotniuc să iasă victorios, ca unica alternativă, spunând că Partidul Socialiștilor și blocul ACUM sunt emanația Moscovei și eu sunt unicul salvator”, a declarat Țicu.

Acesta a mai spus că deja marți va fi clar în ce măsură socialiștii sunt dispuși să accepte ofertele blocului ACUM.

„Dacă socialiștii într-adevăr își doresc lucrul acesta, dar nu doar să atragă blocul ACUM în această capcană făcuta de Kremlin și să fie compromis în eventuala relație cu socialiștii”, a continuat deputatul PPDA.

Împotriva discuțiilor cu reprezentantul Moscovei s-a pronunțat și colegul de bloc al lui Țicu, deputatul PAS, Petru Frunze.

„Nu cred ca ar fi oportună o întrevedere cu Kozak. Kozak vede doar interesul Federației Ruse și al PSRM pe teritoriul R. Moldova. Ei nu își doresc un stat de drept”, a declarat Frunze pentru Ziarul NAȚIONAL.

În același timp, fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL) și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare, Valeriu Munteanu, este și mai categoric. Potrivit lui Munteanu, Moscova, aliatul socialiștilor, nu face nimic dezinteresat, iar ulterior prețul cerut ar putea fi prea mare.

„Aflat la Chișinău, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, după ce a vorbit timp de un minut (pentru umplutură) la un briefing de presă comun cu (ne)președintele Igor Dodon despre „progresul” exportului de mere și pere moldovenești în Federația Rusă, a declarat răspicat și cu multă satisfacție: „Vrem, la Chișinău, o coaliție de guvernare, fie și una vremelnică, care ar schimba sistemul electoral și ar organiza alegeri parlamentare anticipate, alegeri libere și corecte”.

Doar că trimisul lui Putin la Chișinău nu a spus (încă) care va fi prețul pe care îl va solicita Moscova pentru acest generos serviciu de arhitecturare a unei coaliții de guvernare, ori persoana lui Kozak este mereu purtătoare a prețului politic pe care va trebui să-l plătim cu toții – federalizarea R. Moldova”, a avertizat fostul deputat și ministru.

Amintim că Maia Sandu, Andrei Năstase, dar și mai mulți deputați din PAS și PPDA au mers la întâlnirea cu emisarul Moscovei, deși ziua, când au fost întrebați de întâlnirea cu Kozak s-au răstit la jurnaliști și au refuzat să spună dacă vor merge la discuții. PAS și PPDA au invitat repetat PSRM la discuții și le cer, în continuare, să susțină necondiționat agenda lor politică – numirea lui Năstase în funcția de speaker, pe Sandu premier. Aceștia refuză să discute despre partajarea responsabilității de guvernare cu socialiștii și vor doar o coaliție situativă, temporară, fără să ofere PSRM posturi în Guvern.

La rândul lor, socialiștii au cerut ca funcția de președinte al Parlamentului să revină președintelui formațiunii, Zinaida Greceanîi, dar și controlul mai multor ministere – al apărării, de externe, de exemplu. De asemenea, ei cer statut special pentru limba română, garanții de neaderare la NATO, dar și extinderea atribuțiilor șefului statului.

Până acum, toate discuțiile dintre PAS-PPDA și PARM s-au terminat cu certuri.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.