Curți renovate în Orhei: Strada Iakir nr. 35 devine exemplu de transformare reușită

“Fantastic!” Aceasta a fost prima reacție a locuitorilor de pe strada Iakir nr. 35 din sectorul Nordic al municipiului Orhei, când și-au văzut curtea renovată și frumos amenajată.

În ultimii 30 de ani, aceasta s-a aflat într-o stare deplorabilă: cu o stradă și un trotuar total distruse. Cel mai mare chin locuitorii trăiau pe timp de ploaie – apele pluviale se ridicau la suprafață și inundau toată curtea.

În doar câteva zile, curtea a  trecut printr-o transformare fantastică. Pe strada, care asigură accesul în bloc, cu o lungime de 740 de metri pătrați, a fost turnat asfalt de calitate. În același timp,  trotuarul a fost reconstruit și pavat. De asemenea, au fost amenajate spații pentru uscarea rufelor și pentru scuturarea covoarelor.

În scopul păstrării curățeniei, au fost instalate două urne, iar pentru confortul locuitorilor – două bănci. Lucrările de reparație și amenajare a curții au costat 726 de milioane și 730 mii lei – bani alocați din bugetul primăriei și de către sponsori.

În 2015, când echipa Partidului Politic “ȘOR” a preluat conducerea municipiului Orhei, iar omul de afaceri Ilan Șor a devenit primar, toate cele peste 100 de curți din oraș arătau ca aceasta de pe strada Iakir nr. 35 până la reparație – distruse, pline de gropi și fără comodități. Ca urmare, a fost lansat un amplu program de renovare a curților, care finalizează deja la sfârșitul acestui an.

“Mă bucur că am reușit să creăm confort și în această curte. De acum în colo, ploile nu vor mai fi o povară pentru locuitorii de aici. Au fost executate lucrările necesare pentru a împiedica revărsarea apelor pluviale. Iar asfaltul proaspăt și neted va permite oamenilor să se deplaseze ușor, să nu se murdărească de noroi în timpul ploilor sau ninsorilor. Totodată, copiii vor putea profita din plin de strada netedă și sigură, pentru a se plimba cu bicicletele, rolele și trotinetele”, a menționat primarul în exercițiu al municipiului Orhei, Pavel Verejanu, în cadrul ceremoniei de inaugurare a curții. 

Locuitorii blocului de pe strada Iakir nr. 35, de la mic la mare, se bucură mult de noua curte. Acum jocurile copilăriei sunt mai diverse și mai interesante, iar plimbările în aer liber – mai intense.  

„Doamne, ce m-am bucurat când am văzut strada asta asfaltată! Când ploua, nu mai puteam ieși din case încălțați normal. Trebuia să ne luăm cizme din cauciuc, era imposibil să mergem. Dar și pe vreme frumoasă, era greu de deplasat, din cauza gropilor. Tare am așteptat această zi. Mulțumim lui Ilan Șor pentru omenie și grijă față de oameni, a mărturisit o bătrână.

„Înainte stăteam doar în casă, în timpul liber. Acum, ieșim în curte cu vecinii. Ne plimbăm, comunicăm. Totul este atât de îngrijit și frumos! Mulțumim echipei lui Ilan Șor pentru că nu a ignorat problema noastră”, a spus un bărbat.

În proces de reparație sunt ultimele curți din municipiu. Din 1 ianuarie, în Orhei nu va mai exista nicio curte de bloc veche – singurul oraș din Republica Moldova care a obținut o asemenea performanță. De asemenea, și la capitolul infrastructurii rutiere Orhei deține întâietatea în țară. Drumurile principale și secundare din oraș au fost reabilitate total în proporție de 90 la sută.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.