Congresman american: Rusia lui Putin profită din plin de pe urma blocajului politic din Republica Moldova

Rusia lui Putin profită din plin de pe urma blocajului politic din Republica Moldova. Mai mult, Moscova încurajează haosul de la Chișinău, pentru a prelua controlul în această zonă. Este opinia congresmanului Markwayne Mullin, exprimată într-o analiză care vizează situația din țara noastră. Editorialul a apărut în prestigioasa publicație americană The Hill, transmite stiridinmoldova.md cu referire la today.md.

„După două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern. Negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar țara a rămas fără o direcție și din ce în ce mai vulnerabilă la influența rusească. Este nevoie imediat de un acord de coaliție pentru confirmarea unui nou prim-ministru, pentru desemnarea președintelui Parlamentului și pentru constituirea unui Cabinet de miniștri. În mod îngrijorător, președintele rus Vladimir Putin, un inamic al democrației moldovenești, este ajutat și încurajat de acest impas”, consideră Markwayne Mullin.

Autorul mai scrie că eșecul creării unei coaliții pro-occidentale îl va încuraja pe Putin și va arunca regiunea în brațele unui regim autocratic corupt.

„Aproape că vedem fostul lider KGB-ist cum dă din mâini voios, în timp ce merge țanțoș pe lângă Kremlin, cu gândul la instalarea unei administrații-marionetă socialistă în Moldova”, notează Mullin.

Nici alegerile anticipate nu sunt, în opinia congresmanului american, o soluție bună pentru Moldova.

„Alegerile anticipate ar putea reprezenta o intervenție rusească directă în Moldova. Puneți alături și predictibilitatea rezultatelor alegerilor și veți vedea că orice alegeri anticipate cel mai probabil vor eșua. Instabilitatea geopolitică ar dura cel puțin un an și ar aduce implicări catastrofale pentru economia Republicii Moldova și, în cele din urmă, pentru securitatea națională”, notează alesul american.

În opinia sa, PDM și blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii și al democrației.

„Eșecul de a negocia o coaliție pro-occidentală va arunca Moldova în brațele Kremlinului, iar cei 28 de ani de democrație și anii de reforme vor fi în van. Ursul rusesc va controla din nou destinul poporului moldovenesc și va înălța semnificativ balanța regională de putere departe de Europa, spre o Moscovă coruptă și autocratică”, conchide Markwayne Mullin.

Markwayne Mullin reprezintă al doilea District din Oklahoma și este membru al Grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul Statelor Unite ale Americii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.