CIO i-a retras încă un titlu olimpic uzbecului Artur Taimazov

Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că i-a retras luptătorului uzbec Artur Taimazov medalia de aur cucerită la JO 2012, pentru dopaj, la doi ani după ce sportivul fusese deposedat, din acelaşi motiv, de titlul olimpic cucerit în 2008, la Beijing, transmite stiridinmoldova.md cu referire la AFP.

„Reanalizarea eşantioanelor lui Artur Taimazov, prelevate cu ocazia Jocurilor de la Londra, din anul 2012, a relevat prezenţa unei substanţe interzise, dehidroclormetiltestosteron (oral-turinabol)”, produs dopant din fosta Germanie de Est, a precizat CIO într-un comunicat.

Forul olimpic mondial anunţase deja, în aprilie 2019, că reanalizarea eşantioanelor lui Taimazov de la JO 2008 s-au soldat cu un rezultat pozitiv la oral-turinabol şi stanozolol, un alt steroid anabolizant, conducând la descalificarea luptătorului din Uzbekistan.

Artur Taimazov rămâne însă în posesia medaliei de aur cucerite în concursul de lupte libere al Jocurilor Olimpice din 2004, de la Atena, la categoria 120 kg, o ediţie care nu mai poate fi vizată de programul de reanalizare al CIO, deoarece termenul de prescripţie a fost depăşit. El a mai cucerit o medalie de argint la Sydney, în 2000.

CIO păstrează eşantioanele începând cu Jocurile Olimpice din 2004, efectuând noi analize sistematice. Termenul de prescripţie pentru JO din 2012 va fi atins în 2020.

Acest program de reanalizare a permis relevarea a 65 de cazuri de dopaj la JO de la Beijing, antrenând retragerea a 41 de medalii, şi altor 60 de cazuri la Londra, care au condus la retragerea a 24 de medalii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.