Chicu: Săptămâna aceasta, legile sociale asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului vor intra în vigoare

Premierul Ion Chicu a declarat că, săptămâna aceasta, legile sociale asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului vor intra în vigoare. Anunțul a fost făcut după ședința comună cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi.

Șeful Guvernului a menționat că, în cele 72 de ore prevăzute de legislație, nu a fost depusă nicio moțiune de cenzură. Potrivit premierului, acum urmează ca legile să fie semnate de președintele Parlamentului și transmise spre promulgare șefului statului.

”Sper că pe parcursul săptămânii aceste proiecte vor fi promulgate astfel ca să începem implementarea lor”, a spus Chicu.

Amintim, președintele Igor Dodon a declarat că va promulga aceste legi indiferent de acțiunile pe care le va întreprinde opoziția de dreapta, astfel ca banii să ajungă la cetățeni. 

Legile asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea prevăd  majorarea salariilor personalului medical în câteva etape. La prima etapă, acestea vor crește cu 30% de la 1 septembrie 2020, iar ulterior  cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021. O altă majorare – de 40% – va avea loc în prima jumătate a anului viitor. Obiectivul final este dublarea salariului categoriilor respective de angajați. De asemenea, se va acorda suportul unic în sumă de 700 de lei beneficiarilor  de pensii și alocații sociale  de stat al căror cuantum  nu depășește 3 000 lei. Statul va subvenționa agenții economici prin  majorarea alocațiilor  pentru: Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural cu 100 de milioane de lei; Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii cu 50 de milioane de lei și dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale  în cadrul zonelor economice libere la fel cu 50 de milioane de lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.