Cele mai periculoase animale de pe Terra care omoară peste 700.000 de oameni anual

Dacă nu luăm în considerare impactul pe care îl are omul asupra naturii și asupra semenilor, unele dintre cele mai neobișnuite animale sunt răspunzătoare de mii sau chiar sute de mii de morți pe an. La polul opus se află animale pe care le consideram extrem de periculoase, transmite stiridinmoldova.md.

De exemplu, rechinii omoară doar 6 oameni pe an, lupii omoară 10, pe când elefanții și hipopotamii au peste 500 de victime anual fiecare, potrivit sciencealert.com. Unele viețuitoare aproape minuscule sunt responsabile de moarte a mii de oameni pe an. Musca tete cauzează 10.000 de morți și nematodele ascaris 4.500. Chiar și așa, există animale mult mai periculoase.

Gândaci asasin – 12.000 morți pe an                   

Sunt și înfricoșători și periculoși. Gândacul omoară insecte, le poartă cadavrele pe spate și are obiceiul să muște oamenii de obraz dacă se apropie prea mult. Gândacul e periculos din cauza infecției parazitare Chagas, ce cauzează boala cu același nume, pe care o poartă și pe care o pot transmite oamenilor.

Melci de apă dulce – 20.000+ morți pe an

Melcii poartă viermi parazitari ce pot infecta oamenii cu o boală numită schistosomiaza (sau febra melcului). Simptome ale bolii includ dureri abdominale și sânge în secreții, în funcție de zona corpului afectată. Schistosomiaza cauzează între 20.000 și 200.000 de morți anual, conform sciencealert.com.

Câini – 35.000 morți pe an

Cel mai bun prieten al omului poartă și el un virus fatal, respectiv rabia (sau turbare). Virusul poate fi prevenit prin vaccin, însă tot provoacă moartea a 35.000 de oameni pe an, dintre care 99% pot fi atribuite unei infecții cauzate de câini.

Șerpi – 100.000 morți pe an

Șerpii veninoși sunt responsabili pentru 100.000 de morți anual, în special în țările aflate în dezvoltare. Din păcate, există o insuficiență de antivenin în țările cel mai des afectate.

Țânțari – 750.000 morți pe an

Cele mai periculoase animale din lume sunt și cele mai mici din această listă. În timp ce sug sângele, aceste insecte transmit virusuri de la om la om. Jumătate din morțile atribuite țântarilor se datorează infecției cu malarie, mai ales iîn Africa, la sud de Sahara.

Din fericire, cazurile de malarie au scăzut cu 37% între 2000 și 2015. O altă boală transmisă de țânțari este febra Dengue, ce afectează copii din Asia și America Latină.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.