Cel mai veninos animal de pe Terra poate ucide 60 de oameni

Există numeroase animale periculoase pe Terra, ce omoară sute de mii de oameni anual, însă cea mai veninoasă creatură de pe planetă nu se află pe uscat, ci în ocean, transmite stiridinmoldova.md cu referire la National Geographic.

Meduza Cubozoa – numită și box jellyfish (meduza cubica) – e o creatură periculoasă ce se găsește în apele din apropierea Australiei. Are o lungime de 3 m, e aproape transparentă în apă și își prinde prada cu ajutorul tentaculelor dotate cu mii de nematociste (celule vezicante) ce injectează o doză mare de venin, potrivit CNET.

O meduză are până la 15 tentacule și fiecare din ele are aproximativ 5.000 de celule ce sunt activate nu prin atingere, ci prin detectarea compușilor chimici ai prăzii. Veninul speciei o ajută să își imobilizeze instant prada, pentru a nu risca să își deterioreze tentaculele într-o confruntare activă.

Veninul unei singure meduze poate ucide 60 de oameni.

Veninul ajută creatura să își prindă hrana preferată (nevertebrate precum creveți și viermi marini) și omoară în jur de 100 de oameni anual, potrivit boxjellyfish.org. Toxinele veninului pot cauza durere extremă, paralizie, delir, soc, stop cardiac și chiar și moartea în doar câteva minute.

Cubozoa e o meduză foarte complexă. Poate înota și nu doar pluti în deriva că alte rude din ocean și ochii săi au retină, iris și cornee, deși, fără un sistem nervos central, nu se știe exact cum poate procesa ce vede.

O singură meduză are destul venin pentru a ucide 60 de adulți, ceea ce o face una dintre cele mai periculoase animale de pe Terra.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.