Cel mai mare risc de deces pentru păsările marine sunt baloanele din plastic

Un studiu ştiinţific australian a ajuns la concluzia că baloanele sunt obiectele din plastic cu cel mai mare grad de pericol pentru păsările marine, riscul de deces în urma ingerării acestora fiind de 32 de ori mai mare decât în cazul fragmentelor din plastic dur, transmite stiridinmoldova.md. cu referire la agerpres.ro.

Cercetătorii au analizat cauzele decesului a 1.733 de păsări marine din 51 de specii şi au ajuns la concluzia că una din trei păsări a înghiţit deşeuri marine.

O pasăre marină prezintă un risc de mortalitate de 20% în cazul în care înghite un singur fragment din plastic, de 50%, în cazul a nouă fragmente ingerate şi de 100%, în cazul a 93 de fragmente, se precizează în studiul publicat vineri în revista Scientific Reports.

Deşi cele mai multe fragmente ingerate sunt din plastic dur, acestea au un risc mai mic de a cauza moartea păsărilor în comparaţie cu obiectele din plastic moale cum ar fi baloanele.

„Baloanele sau fragmente din baloane sunt deşeurile din plastic cu probabilitatea cea mai mare de a provoca decesul şi au dus la moartea a una din cinci păsări marine care au înghiţit astfel de resturi”, a precizat autorul principal al studiului, Lauren Roman.

Studiul colaborativ a fost condus de cercetători de la Institutul de Studii Marine şi Antarctice de la Universitatea din Tasmania şi de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), cea mai prestigioasă instituţie ştiinţifică australiană.

„Ingestia de deşeuri marine este un pericol recunoscut la nivel global. Dar relaţia dintre cantitatea şi tipul de deşeuri pe care o pasăre de mare le înghite şi riscul de mortalitate este înţeles într-o mai mică măsură”, a spus Roman.

„În cazul păsărilor pe care le-am studiat, cauza principală de deces a fost blocarea tractului gastrointestinal, urmată de infecţii sau alte complicaţii ca urmare a obstrucţiei gatrointestinale”.

„Deşi păsările au înghiţit fragmente din plastic moale doar în proporţie de 5% acestea sunt răspunzătoare pentru peste 40% din numărul deceselor”, a adăugat Ramon într-o declaraţie.

Oamenii de ştiinţă spun că peste şase milioane de tone de deşeuri sunt aruncate în oceane în fiecare an, iar 80% dintre acestea sunt deşeuri din plastic.

Plasticul cauzează moartea a un milion de păsări marine şi a peste 100.000 de mamifere marine în fiecare an. Ţestoasele, balenele şi păsările de mare confundă deşeurile cu hrana sau rămân prinse printre acestea, ceea ce duce la răni grave sau la deces.

„Se pare că, în timp ce fragmentele din plastic dur tranzitează rapid aparatul digestiv, plasticul moale are tendinţa de a deveni mai dens şi cauzează obstrucţii fatale”, a spus Roman.

Cercetătorul a adăugat că, deşi studiul arată că obiectele din plastic moale, aşa cum sunt baloanele, sunt mai periculoase, toate felurile de plastic reprezintă un pericol mortal pentru păsările marine.

„Dacă păsările marine înghit plastic, riscul de deces creşte, chiar şi un singur fragment poate fi fatal”.

Roman susţine că obiectele din plastic moale au cauzat moartea a peste jumătate din păsările monitorizate în cadrul studiului.

„Este clar că, dacă vrem să stopăm decesul păsărilor marine în urma ingerării fragmentelor din plastic, trebuie să reducem sau să îndepărtăm deşeurile marine din mediul înconjurător, în special baloanele”, a mai spus omul de ştiinţă.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.