Ceban:”În curând toate deșeurile din oraș vor fi sortate”

Deșeurile municipale din Chisinau sunt evacuate la timp iar proiectele de modernizare privind gestionarea eficientă a deșeurilor -în proces de implementare. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.

“Zilnic de la platformele de stocare a deșeurilor sunt evacuate aproximativ 600 tone deșeuri care sunt presortare la stația de transfer și transportate la poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni. Î.M. Regia „Autosalubritate” deservește cca 10 800 de containere amplasate la platformele de stocare a deșeurilor. Se pregătește documentația de achiziții pentru contractarea sortării deșeurilor – pentru a sorta tot volumul de deșeuri din oraș. Licitația pentru serviciile în cauză trebuie să fie publicată până la sfârșitul lunii”, a declarat edilul.

Totodată, activitatea la poligonul municipal de deșeuri de la Țânțăreni se desfășoară cu o maximă atenție privind protecția mediului. Deșeurile sunt depozitate în corespundere cu regulamentele în vigoare de protecție a mediului. Stația de tratare a levigatului activează în regim normal, în fiecare oră, sunt tratate câte cca 7 m3 levigat. În prezent, la Țânțăreni sunt desfășurate și lucrările de fortificare a digului de protecție.

“Pentru a preveni crearea supravolumelor și antisanitariei la platformele de deșeuri comune, Î.M. Regia „Autosalubritate” a demarat o inventariere pentru a verifica agenții economici. Ca urmare, au fost depistate cca 950 persoane juridice care depozitau deșeuri la platformele de stocare, fără a avea contracte. Grație programului de inventariere, numărul de contracte noi încheiate cu persoane juridice s-a majorat cu peste 300 % comparativ cu anii precedenți”, a declarat Ceban.

O altă prioritate majoră este implementarea proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”. În cadrul proiectului a fost finalizată achiziția a 3000 de containere de tip european (în luna august va fi semnat contractul, iar în octombrie-noiembrie va fi livrată prima partidă – 500 containere), precum și achiziția a 44 de autospeciale. În luna august curent urmează a fi semnat contractul pentru primele 6 autospeciale cu încărcare laterală, a conchis edilul capitalei.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.