Ceban: Guvernul niciodată nu își onorează obligațiunile și datoriile față de municipalitate

Situația creată de către Guvernul Republicii Moldova față de majorarea salariilor la bugetari, fără ca să ofere bani din buget pentru aceste cheltuieli, face ca bugetul municipal să între în dificultăți. Potrivit lui Ion Ceban, suma pentru municipalitatea este de 158 de milioane de lei.

„Nu poate să vină Gavriliță cu Grosu cu declarații „Noi am majorat salariul, dar nu am acoperit sursele”. Nu există așa ceva în lume, v-am spus ei sunt rupți de realitate. Cum unii dintre ei fumează. din nourii acei nu mai iese. Deci nu 5000, Ci 1300. Hai dă 10 mii și gata. 10 000 și te duci la primarul respectiv. Eu, Gavriliță și Grosul am decis și gata, primarul să ofere. Primarul trebuie să vândă toate casele din sat a oamenilor ca să ii mofturile celor de la Guvernare? Am zis că dacă le vom oferi, atunci vom tăia cu module din alte surse. Nu aveam. Ei ne au lăsat.

Gavriliță cu Grosu pot să își dorească să spun orice în spațiul public. 158 de milioane care n-au fost planificate. Deci, eu nu știu cum să vă explic. Oamenii ăștia trăiesc în cosmos repede. Deci e 1300. Dar nu 5 mii.

Au făcut calcule în raport cu cine? Iaca eu mă uitam la municipiul Bălți, poți să te atârni cum vrei față de cel primar sau primării. Dar nu au în conturile lor bani, nu au cum să acopere sumele.”, a precizat Ceban.

Edilul afirmă că Guvernul a aplicat o șmecherie față de restul localităților, astfel, ca autoritatea centrală să nu le ofere bani.

„De exemplu, noi, chișinăuieni, le-am zis, permiteți-ne să utilizăm banii din fondul Rutier. Noi plătim impozite. Voi ne dați înapoi bani, pentru că tuturor pe care le au le-au permis. Fondul rutier e un fond cu destinație specială până în anul ăsta. Adică tu poți construi repara doar ce ține de infrastructură rutieră. Acum le au permis primarilor, cu excepția Bălțiului și Chișinăului, să utilizeze fondurile. La ce își doresc primarii, de exemplu? Nu îi construiesc drumuri, dar să dai salariu. Dar nouă nu ne-au permis. Și, în general, eu nu cred că este normal. Dacă eu îți plătesc impozitele pe drumuri și tu mi le dai înapoi aceste impozite trebuie să mi le lași pentru drumuri, pentru că noi toți cu dumneavoastră mergem pe aceleași, pe aceleași drumuri și solicităm ca boarfele din curțile blocurilor de locuit sau străzile magistrale sau pe trotuare să fi replantarea drumul”, a punctat Ceban.

Primarul a menționat că Guvernul niciodată nu își onorează obligațiunile și datoriile față de municipalitate. „Știți, până în ziua de astăzi nu au plătit nimic prin acele datorii pe care le au pe Covid. Nimic. Zero lei. Din criză, refugiați mi au spus că da, ne dau, pe hârtie, însă noi nu putem asimila, le am spus la toti ambasadorilor, noi până în ziua de astăzi primim refugiați, avem grijă în instituțiile educaționale în cele timpurii sau școală, în spitale, în asistență psihologică. Pachete alimentare pachet cu produs, pachet igienic. Dar nu am spus că în toată perioada asta Guvernul a venit în luna mai 2021. Țineți minte când spuneam că noi aducem foarte multe ajutoare umanitare, fiecare plus 5 milioane minus plus 10 milioane de euro. La un moment dat era o cifră ceva de genul 89 de milioane de euro care au venit, dar unde s-au dus”, a conchis edilul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.