Ce e corect să facem cu medicamentele expirate sau nedorite

Oamenii sunt familiarizați cu multe dintre modalitățile comune de protejare a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, sticlei sau plasticului, consumul de lichide din recipiente reutilizabile și folosirea frecventă a transportului în comun. Chiar și așa, alte aspecte pot fi un pic mai dificile. De pildă, nu mulți oameni știu cum să procedeze cu medicamentele și deșeurile farmaceutice din casa lor, transmite stiridinmoldova.md.

Jurnaliștii de la HuffPost au contactat o serie de specialiști și le-au cerut sfaturile.

Medicamentele NU se aruncă la WC

Medicamentele aruncate la WC ajung în canalizare și poluează mediul înconjurător. Mai multe cercetări știintifice au concluzionat că o mulțime de reziduuri farmaceutice ajung în lacuri și râuri, precum și apă potabilă.

În 2008, The Associated Press a raportat ca produse farmaceutice cu antibioticele, anti-convulsivele și tratamentele antidepresive au fost găsite în apa de băut din 24 de zone metropolitane majore care deserveau 41 de milioane de oameni din S.U.A.

O dată ce produsele farmaceutice ajung în apă, este foarte dificil să fie eliminate deoarece stațiile de epurare nu au fost concepute ținând cont de medicamente și îndepărtarea componențelor lor chimice dăunătoare din lichide.

Medicamentele NU se aruncă la coșul de gunoi

Aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi reprezintă, de asemenea, un risc de poluare a mediului înconjurător.

O dată ce medicamentul ajunge la depozitul de deșeuri, acesta se poate scurge în sol și în cele din urmă va ajunge și în apă. În plus, păsările și alte animale sălbatice care trăiesc în apropierea gropilor de gunoi pot ingera pastilele.

Trebuie ținut cont și de faptul că aruncarea la gunoi poate prezenta riscuri inclusiv în gospodărie: un copil sau un animal de companie poate găsi medicamentele nefolosite în coșul de gunoi și le poate utiliza greșit, se poate otrăvi sau chiar face supradoză accidentală.

Medicamentele se duc în locații speciale

Consumatorii ar trebui să găasească locații sau evenimente la care au loc colectări de medicamente ori deșeuri farmaceutice. În România, legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmaciile care au contracte cu operatori specializați în colectarea, transportul și eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiții de siguranță.

Medicamentele pot fi donate

Dacă există în casă pastile sau tratamente nedorite, este indicat ca acestea să fie donate persoanelor care au nevoie de ele, dar nu își permit să le achiziționeze.

Ca regula generală, faceti-vă un obicei de a depune la cea mai apropiată farmacie medicamentele din casă care au expirat sau pe care nu le mai folosiți – exact așa cum depuneți bateriile consumate la intrarea în supermarketuri. Nu în ultimul rând, împărtășiți informația mai departe tuturor cunoscuților despre care știți că folosesc medicamente sau urmează tratamente medicale.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.