CC: Orice acțiune sau act legislativ adoptat de Parlament după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie reprezintă o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule

Orice acțiune și/sau act legislativ adoptat de Parlament după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie reprezintă o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule. Cu acest mesaj a venit Curtea Constituțională, după ședința de astăzi. Magistrații mai atrag atenția că Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

”În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se arată în decizia înaltei curți.

La fel magistrații spun clar că, la apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

” Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”, se mai arată în hotărârea definitivă a Curții Constituționale.
 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.