Boris Johnson au obţinut majoritatea absolută în Parlamentul britanic

Victorie zdrobitoare a Partidului Conservator, condus de actualul premier Boris Johnson, în alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie. Potrivit rezultatelor preliminare, conservatorii au obţinut cu mult peste cele 326 de mandate necesare pentru a deţine controlul Parlamentului, transmite stiridinmoldova.md.

“Asta ne dă acum, în noul guvern, şansa să respectăm voinţa democratică a poporului britanic şi să aducem schimbări în bine pentru ţară”, a spus premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Premierul a adăugat că prioritar acum este realizarea Brexitului luna viitoare, aşa cum a fost stabilit.

“Şi cu acest mandat şi cu această majoritate, ce vom reuşi să facem, în sfârşit?
Să realizăm Brexitul.
Bravo, aţi fost atenţi”, a spus premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Pe de altă parte, liderul partidului laburist, Jeremy Corbyn, s-a declarat dezamăgit de rezultate şi a anunţat că va demisiona de la conducerea formaţiunii politice.

“Nu voi mai conduce partidul la următoarele alegeri. Voi discuta cu liderii formaţiunii ca să mă asigur că va avea loc un proces de analiză a rezultatelor acestui scrutin”, a spus liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

Victoria conservatorilor este un semnal clar în favoarea Brexitului, susţin analiştii politici britanici, iar Boris Johnson are undă verde să îşi pună planurile în aplicare fără niciun impediment. Pe de altă parte, rezultatele din Scoţia arată că alegătorii scoţieni îşi doresc să rămână în UE. Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut un nou referendum pentru independenţă.

“Boris Johnson poate că are mandatul de a scoate Anglia din Uniunea Europeană. În mod clar, el nu are mandatul de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă posibilitatea să-şi aleagă singură viitorul”, a spus Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei

Pe de altă parte, noul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a declarat că îşi doreşte o cooperare strânsă cu Regatul Unit în următoarea perioadă, atât de importantă pentru blocul comunitar.

“Sper că vom putea lucra foarte productiv cu Guvernul britanic. Este foarte important să asigurăm stabilitate şi securitate cât mai curând posibil, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companiile britanice şi pentru cele din celelalte ţări din UE”, a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.