BNM va pune în circulație 14 monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație 14 monede jubiliare și comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Hotărârea care prevede acest lucru a fost publicată vineri, 29 noiembrie, în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Astfel, seria „Personalități” va fi completată cu monedele „Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”, „Serghei Lunchevici – 85 de ani de la naștere”, „Gheorghe Vrabie – 80 de ani de la naștere” și „Mihai Volontir – 85 de ani de la naștere”. La seria „Femei celebre” vor fi adăugate monedele „Zenaida Pally – 100 de ani de la naștere” și „Domnica Darienco – 100 de ani de la naștere”.

Totodată, BNM va mai emite monedele „200 de ani de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chișinău, „Bogdan Întemeietorul”, „Alecu Russo – 200 de ani de la naștere”, „25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova”.

Monedele vor fi comercializate de BNM sau băncile licențiate. Cele din urmă vor putea stabili independent prețul de vânzare al monedelor, care însă nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM. Monedele jubiliare și comemorative sunt acceptate ca mijloc de plată în economia națională, la valoarea lor nominală.

Hotărârea BNM a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.