Bătălie pentru comuna Stăuceni. Alexandr Vornicu și Nicolae Balaur merg în turul doi de scrutin

Bătălie continuă pentru fotoliul de primar, la Stăuceni! Este vorba de doi candidați, Nicolae Balaur, candidat independent, care este considerat favorit și contracandidatul său Alexandr Vornicu din partea Blocului ACUM. Ambii vor participa în al doilea tur de scrutin, care se va desfășura în data de trei noiembrie, curent.

Nicolae Balaur candidat independent, considerat de locuitorii com. Stăuceni favorit în această bătălie electorală

Nicolae Balaur este de profesie inginer. Cariera sa politică a început-o în Partidul Liberal. La alegerile parlamentare din februarie 2019, Balaur a fost candidatul în circumscripția uninominală nr. 28 din municipiul Chișinău, în care a adus o creștere istorică în această circumscripție, la fel cum și în altele circumscripții unde au candidat persoane cu nivelul mare de încredere din partea cetățenilor. A candidat din partea PD ne fiind membru acestei formațiuni pentru ca guvernul Filip a susținut idea lui de implementare a primăriilor de sector și lichidarea preturilor de sector.

La începutul anului 2017, acesta a fost numit pretor al sectorului Râșcani al Capitalei, de către fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă. Anterior, Balaur a deținut funcția de consilier la Primăria din Stăuceni și s-a regăsit pe lista de candidați ai PL la alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Nicolae Balaur este cunoscut în sec. Râșcani mai mult ca pretor care ia prins pe unii afaceriști ce foloseau apă nepotabilă, având condițiile anti-sanitare în gherete din sec. Râșcani și interzicerea construcției pe locul parcului din același sector la rugămintea unui grup de mame. Acest lucru la clasat în lista neagră a afaceriștilor corupți ce duc o luptă murdară asupra acestui candidat.

La 16 iulie 2019, Nicolae Balaur a fost eliberat din funcția de pretor al sectorului Râșcani.

Conform ultimei sale declarații de avere depusă la CEC pe data de 26.12.2018, Balaur a semnalat mai multe venituri, după cum urmează: salariul de la Pretura Râșcani de 196.133 de lei anual, salariul de 11.429 de lei de la Secretariatul Parlamentului R. Moldova, salariul anual de la Asociația de Coproprietari în Condominiu nr.55/414 de 20.000 de lei și un venit de 279 de la Primăria comunei Stăuceni.

Cel de-al doilea candidat este Alexandru Vornicu, reprezentantul Blocului ACUM pentru funcția de primar al comunei Stăuceni, municipiul Chișinău.

Vornicu conspectează vorbele deputatului Popușoi

Vornicu este magistru în drept și are experiență sa mai mult este bazată în structuri guvernamentale precum Ministerul Justiției, Cancelaria de Stat, Parlamentul Republicii Moldova. Din 2018 este consilier local în comuna Stăuceni din partea PLDM, după ce Stela Baltag și-a dat demisia.

Faptul că până în prezent a fost membru partidului implicat în furtul miliardului este bine ascuns și filtrat de susținătorii blocului ACUM, portalul anticorupție special nu a publicat informația cunoscută, că Vorinicu abia recent a devenit membru blocului doar pentru alegeri locale. Mai mult ca atât nici membrii blocului nul recunosc ca al lor și mai degrabă fost PLDM-ist (TV8). Sursele interne din cadrul blocului au menționat că PLDM-istul Vornicul nu are nici carnetul de partid, și este înregistrat doar ca contracandidat a candidatului independent Balaur Nicolae.

Alexandru Vornicu a raportat pentru anul trecut un salariu de 66,6 mii de lei, în calitate de angajat al secretariatului Parlamentului, iar cu 1584 a fost remunerat pentru activitatea în Consiliul local Stăuceni. Vornicu susține că nu dispune de bunuri imobile, dar deține în proprietate două automobile, Toyota Corolla, fabricat în 2006, și Citroen Berlingo, produs în 2008. Ambele automobile au fost procurate în 2018 și l-ar fi costat pe candidat 5 mii și respectiv, 10 mii de lei.

Informații privind integritatea acestuia, precum și antecedente penale sau contravenționale, nu există.

Turul I a arătat că aceștia doi candidați au acumulat aproape voturi egale.

Deosebirea este doar în posibilitățile folosite de acești doi candidați. Despre candidatul independent, Nicolae Balaur, putem să zicem că a mărit procentul de susținători, în comparația de alegerile precedente. O altă situație mai neplăcută este la candidatul Vornicu Alexandru care nu doar nu a putut folosi procentul înalt a blocului ACUM în Stăuceni dar chiar a tras în jos numărul voturilor pentru consiliul local. Acest lucrul explică de ce membrii blocului ACUM sunt dezamăgiți în fostul PLDM-ist. În comuna Stăuceni blocul ACUM ar trebui să obțină 36-41% (procentul susținut de Andrei Năstase și Consilierii municipali, însă Vornicul ca candidat fără experiență și încrederea din partea locuitorilor a redus acest procent la 25% pentru conciliul local, și nu reprezintă mai mult interes pentru formațiunea politică.

Dintr-o parte poate fi făcută concluzia că primarul com. Stăuceni este deja cunoscută – Nicolae Balaur. Însă fostul PLDM-ist nu se lasă bătut și are șanse să câștige în bătălia această. Tânărul activist a trecut la cea mai efectivă metodă a PLDM, să meargă prin localitate și să roage oamenii să nu voteze candidatul independent, ne având proprii calități cu care poate mândri, vorbește doar de greșelile contracandidatului.

Vornicu a chemat chiar pe prim-ministrul Maia Sandu pentru ajutor, însă agitația prim-ministrului (anume așa a prezentat candidatul pe dna Maia Sandu ceea ce este o încălcare a codului electoral, dar e clar că pentru foști PLDM-iști legea nu există) nu a avut efect. Oamenii au rămas indignați de faptul că așa și nu sa răspuns la întrebările lor: de ce cresc prețuri la servicii comunale, la produse alimentare, la transport (recent a apărut informația că blocul ACUM vrea să majoreze preșul la transport ceea ce va afecta locuitorii com. Stăuceni). Prim-ministru a răspuns că nu știe nimic despre asta.

Locuitorii com. Stăuceni nu au apreciat acest lucru:

Ion Harga: “Avem nevoie de un gospodar, primar, nu de un băiețel ce să ține de fusta Maiei Sandu”.

Vera Sofoni: “Băiatul e tânăr cred că are un viitor, dar nu cred că a venit timpul lui să fie responsabil de oameni. Va trece vreo 4-8 ani și posibil băiețelul va fi sine stătător”

Alexandru Vornicu la întîlnirea cu electoratul (adică Maia Sandu vorbeste pentru el)

Nicolae Balaur candidat independent

Amintim că, la 3 noiembrie 2019 va fi organizat turul doi de scrutin în 384 localități unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales. În restul 514 localități primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.