Baschetbalistul Shaquille O’Neal considerat cel mai bun jucători de baschet din istoria NBA

Shaquille O’Neal, cunoscut şi sub numele prescurtat Shaq, este considerat drept unul dintre cei mai buni jucători de baschet din istoria NBA (Asociaţia Naţională de Baschet din Statele Unite ale Americii), cu 14 titluri MVP (“Most Valuable Player”, cel mai bun jucător) conform site-ului personal www.shaq.com, transmite stiridinmoldova.md.

Shaquille O’Neal s-a născut la Newark, statul New Jersey, SUA, pe 6 martie 1972. În facultate a jucat pentru echipa Louisiana State University şi a fost recrutat de către Orlando Magic, unde a purtat tricoul cu numărul 32. În scurt timp a devenit unul dintre cei mai buni mijlocaşi din liga americană, câştigând titlul „Rookie of the Year 1992-1993” („Începătorul anului”). Doi ani mai târziu a ajuns, împreună cu echipa sa, până în finala campionatului NBA din 1995, conform site-ului citat.

După patru ani jucaţi la Orlando Magic, O’Neal a semnat, fiind liber de contract, cu echipa Los Angeles Lakers. Împreună cu aceştia a câştigat trei campionate consecutive în 2000, 2000 şi 2004, purtând tricoul cu numărul 34. A urmat transferul la Miami Heat, echipă cu care a câştigat campionatul în 2006. Între 2007 şi 2011 a jucat la Phoenix SUns, Cleveland Cavaliers şi Boston Celtics. În ultimul sezon al carierei a ratat 27 de jocuri din cauza unei accidentări la tendonul lui Ahile, drept pentru care la 1 iunie 2011 şi-a anunţat retragerea din baschetul profesionist.

După o carieră de 19 ani şi mai multe titluri câştigate, Shaquille O’Neal a devenit analist al NBA pentru Turner Network Television. În acest domeniu a lucrat alături de alţi foşti baschetbalişti de renume precum Charles Barkley, Ernie Johnson şi Kenny Smith, făcând parte din echipa emisiunii “Inside the NBA”, conform www.biography.com.

În afară de activitatea de analist al NBA, Shaquille O’Neal a avut şi activităţi de actor şi muzician. În 1990 a apărut în single-ul Fu-Schnickens „Wath’s Up, Doc?” iar în 1993 a apărut albumul său de debut „Shaq Diesel”, care a obţinut discul de platină. Albumul de muzică rap „Shaq-Fu Da Return”, lansat în 1994 l-a consacrat ca artist iar în 1996 va lansa „You Can’t Stop the Reign” la propria casă de producţie, TWIsM Records. Următoarele albume apărute au fost „Respect”, în 1998 şi „Present His Superfriends”, în 2001, conform sursei citate.

Shaq a apărut şi în câteva filme: „Blue Chips” (1994), „Scary Movie 4” (2006), „The House Bunny” (2008), „Jack and Jill” (2011), “Thunderstruck” (2012), „Grown Ups 2” (2013), „Uncle Drew” (2018), „What Men Want” (2019) notează www.imdb.com.

Deşi a abandonat facultatea în anul al doilea pentru a se dedica sportului de performanţă, Shaquille O’Neal şi-a reluat studiile. În 2005 a obţinut titlul de master în administrarea afacerilor de la Barry University din Florida iar în 2012 a obţinut titlul ştiinţific de doctor, mai notează www.biography.com.

În plan filantropic, Shaquille O’Neal susţine organizaţia „Boys & Girls Club of America”, unde este şi purtător de cuvânt. Alături de această organizaţie a participat în campanii care aveau ca scop ajutarea tinerilor aflaţi în situaţii de risc să-şi atingă potenţialul maxim de a deveni cetăţeni productivi şi responsabili, conform www.shaq.com şi www.bcga.orghttp://www.bcga.org.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.