Au fost limpezite schemele ilegale. Țopa și Năstase au falimentat Compania de Stat Air Moldova

Liderul PPDA, Andrei Năstase a fost implicat, alături de naşul său, Victor Țopa, în mai multe scheme ilegale de devalizare a Companiei de Stat Air Moldova, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Operaţiunile, developate în cadrul unor controale derulate de Curtea de Conturi, au fost efectuate în anii 2001-2002, în perioada în care Năstase deţinea funcția de vicedirector la AIR Moldova, iar Victor Ţopa era şef al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Actul privind desfăşurarea controalelor a fost publicat de activistul civic Victor Gurău, pe pagina sa de Facebook.

Astfel, Curtea de Conturi a constatat, între altele, că pretinsa datoria faţă de aşa-zisul „investitorul german” a fost umflată artificial, iar pentru a o acoperi, Ţopa şi Năstase au apelat la ajutorul Băncii de Economii.

„În evidenâa contabilă a I.S. Air Moldova, la contul pasiv 426 „Alte datorii pe termen lung calculate” se numără suma de 32961393 lei, ca datorie faţă de firma germană „Unistar Ventures GmBH, sumă ce este cu 3152580 mai mare ca suma ce reiese din documentele de constituire, reieşind din variaţiile cursului dolarului, şi recalcularea din aceasta a datoriilor faţă de partenerii de peste hotare”, se conţine în actul Curţii de Conturi.

Amintim că lideru PL Dorin Chirtoacă a prezentat, recent, mai multe documente care confirma ca pretinsul investitor german, care a stat în spatele tranzacției dubioase de privatizare a Air Moldova este Victor Țopa. Iar finul său de cununie a obținut, profitând de acest fals, condamnarea Moldovei la CtEDO și achitarea sumei de 7 milioane de euro sub forma de compensații.

Victor Țopa a fost condamnat în Moldova pentru alte ilegalități, dar a fugit în Germania de justiție. De acolo el finanțează Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și trustul de presă Jurnal.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.