Aproape 120 de instituții de învățământ au fost închise, când Sandu era ministru al Educației

Aproape 120 de instituții de învățământ au fost închise, iar 6 mii de cadre didactice și-au pierdut locul de muncă, în perioada când funcția de ministru al Educației a fost ocupată de actualul președinte al țării, Maia Sandu. Datele se conțin într-un răspuns dat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la o interpelare făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea.

Potrivit parlamentarului, fiind ministru și paralel angajată la Banca Mondială, Sandu a contractat de la această instituție financiară internațională un credit de 40 de milioane de dolari pentru a lichida și reorganiza sute de școli primare, gimnazii, licee dar și internate.

”Acest proiect a adus doar dezastru. Conform datelor Ministerului Educației, în 2012 – 2015, au fost lichidate 119 școli. Conform BNS, numărul total de instituții în 2009 a fost de 1667 de unități, în 2015, adică la plecarea doamnei Sandu din funcție, a fost de 1446. Adică, în doar trei ani, am obținut minus 221 de școli, licee, colegii și universități”, a spus Țîrdea.

Deputatul a atras atenția că, în această perioadă se atestă și o scădere drastică a numărului de studenți și elevi. Potrivit BNS, din 579 de mii de studenți și elevi cât erau în 2009, șase ani mai târziu, la plecarea Maiei Sandu de la Ministerul Educației, numărul acestora s-a micșorat cu peste 100 de mii și a ajuns la doar 462 de mii.

În urma reformei promovată de Sandu a avut de suferit și personalul didactic. Înainte de a prelua Maia Sandu ministerul, în învățământ lucrau aproape 49 de mii de angajați, în 2017 în educație rămâneau 37,5 mii de cadre didactice. Doar în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori. Aceste eliberări masive aveau loc în ciuda faptului că în țară se atesta un deficit de cadrele didactice.

Totodată, promovarea unui nou Cod al Educației, a lăsat zeci de pedagogi fără un loc de muncă. Conform documentului, profesorii fără titlu de doctor nu mai pot să lucreze în universități, iar cei fără titlu de maser – în licee.

Paralel cu aceste schimbări, Sandu a redus și cheltuielile pentru domeniul educației. În 2013, alocările au fost tăiate cu peste 2 procente, iar în 2019 – când Guvernul a fost condus de Sandu, cheltuielile pentru învățământ se reduc de la 6,5% la 5,3% din PIB.

”Spuneți-mi, vă rog, un om bun ar putea închide școlile internat pentru copiii orfani, ar putea lăsa 5800 de pedagogi fără un loc de muncă, ar putea prăbuși la BAC 50% de elevi fără ca să le ofere manuale, internet, programe, calculatoare, îi treci deodată prin poliție, detector de metale, camere, amenințări, întrebări și teste formulate așa că nici Einstein n-ar înțelege ce era scris acolo, că făceau câte 15 greșeli în cuvântul mamă, ca după asta să lase acești copii pe drumuri. Băieți, treceți voi aceste teste inițial”, a declarat Țîrdea.

Deputatul a precizat că PSRM nu a închis nicio școală, ci din contra a reparat și a deschis noi instituții acolo unde s-a putut. Potrivit acestuia, PSRM este de părerea că grădinițele și școlile trebuie păstrate indiferent de numărul de copii și angajați de acolo.

Deputatul a prezentat în cadrul conferinței și lista tuturor instituțiilor de învățământ care au fost închise între anii 2012-2015, când Ministerul Educației a fost condus de Maia Sandu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.