Acțiunile agresive și negative ale Guvernului în economie vor crea o situație și mai proastă în termen mediu, spune Viorel Gîrbu

Economistul Viorel Gîrbu susține că responsabil de monitorizarea formării prețurilor în Moldova este Guvernul. Expertul a declarat, într-o emisiune radiofonică, că acțiunile pe care le face acum statul sunt negative și agresive, ceea ce va ruina și mai mult economia țării.
”Aș sugera autorităților să facă un studiu pe fiecare produs în parte care a înregistrat creștere mare a prețului și să se clarifice. Autoritățile trebuie să facă studii, să deseneze toată linia de aprovizionare, de la ce preț s-a realizat importul, câți importatori avem, cum acest import a ajuns pe raft, cum s-a schimbat prețul. Regretabil, autoritățile nu conștientizează importanța acestui fapt. Vedem mesajele din partea autorităților care aruncă toată responsabilitatea pe inflație, pe BNM. Inflația în prezent nu este o consecință a politicii monetare și ceea ce fac autoritățile – ruinează și mai mult economia țării. Noi avem o economie subdezvoltată. Statul niciodată nu și-a pus întrebarea să vină cu influențe pozitive, să stimuleze creșterea economică. Acum statul pe lângă aceste politici pasive vine cu politici agresive, negative față de mediul de afaceri și, într-un final, într-un termen mediu noi vom fi într-o situație și mai proastă”, a declarat economistul.
Amintim, potrivit prognozelor BNM, în trimestrul trei ne așteaptă o inflație de până la 31 %. Potrivit celui de-al doilea Raport asupra inflației, BNM estimează o rată medie anuală a inflației de 27,3%, iar pentru anul viitor – de 16,5%.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.