A fost lansat programul municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022-2025

Programul municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022 – 2025, a fost lansat în capitală. Potrivit primarului general Ion Ceban, este o premieră la nivel de municipiu, dar și la nivel național.

„Specialiștii noștri au lucrat foarte mult la acest program necesar pentru municipalitate. Conform standardelor internaționale, scopul Programului este depistarea precoce, în stadii incipiente, a cancerului de sân prin servicii de screening, fortificarea examinărilor medicale profilactice şi reducerea prevalarea acestei patologii în rândul femeilor din municipiu. Programul a fost elaborat şi urmează sa-l implementăm în următorii 5 ani, iar ca rezultat ne propunem:

  • reducerea cu 10% a incidenței cazurilor avansate de cancer mamar şi a mortalității cauzate;
  • sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului mamar (în stadiile I şi II);
  • asigurarea accesului a cel puţin 85% femeile din municipiu la servicii de mamografie.

Ne propunem crearea cabinetelor de mamografie în cadrul celor cinci Asociații Medicale Teritoriale municipale pentru efectuarea screening-ului şi depistarea precoce a cancerului mamar, inclusiv prin dotarea cu câte un mamograf performant.

Pentru accesibilitatea generală și asigurarea serviciilor de screening al cancerului mamar de Asistență Medicală Primară din municipiu, este necesară contractarea acestor servicii de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Conform competenței, costurile pentru fiecare investigaţie de mamografie vor fi stabilite de către Ministerul Sănătăţii şi CNAM. Cert e că fiecare femeie din municipiu, eligibilă pentru mamografie, trebuie să facă acest examen medical absolut gratuit”, a declarat edilul.

Primarul afirmă că în acest an avem alocate în bugetul municipal peste 15 mln. lei pentru realizarea acestui Program.

„Avem stabilite şi actiuni comune cu partenerii internaționali de dezvoltare – atât din perspectiva asistenţei tehnice, cât şi pentru dezvoltarea şi extinderea serviciului de screening mamar la nivel de municipiu”, a declarat primarul.

Cancerul mamar ocupă primul loc în structura morbidităţii la femei, clasându-se pe locul II în structura mortalităţii generale prin tumori maligne în Republica Moldova.

În Republica Moldova sunt la evidenţă peste 10 000 de paciente cu cancer mamar, iar anual se înregistrează cca 1000 cazuri noi. În mun. Chișinău înregistrăm cca. 350 cazuri.

Principala cauză a ritmului înalt de mortalitate prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.