Situația în sănătate rămâne dramatică. Ion Ceban avertizează asupra implicării celor de la MS: Prognozele noastre s-au adeverit. Numărul copiilor în spitale este dublu, în raport cu numărul paturilor

Chișinăul rămâne în continuare sub Stare de Urgență în sănătate publică, iar cazurile de Covid-19 continuă să fie foarte multe, notează primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău de astăzi.

„S-au adeverit prognozele specialiștilor că aceasta tulpină este cu o rată a transmiterii mai mare și generează un val de infecții fără precedent. Săptămâna trecută a fost o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical municipal – atât pentru spitale, cât și pentru asistența medicala primară.
De asemenea, a crescut enorm solicitarea populației pentru testare la coronavirus. Am fost nevoiți să instalăm 16 corturi pe lângă toate policlinicile, pentru a spori capacitatea de testare și a evita rândurile în instituțiile medicale. Mulțumesc MAI și IGSU pentru cooperarea imediată și solidară la instalarea acestor corturi.
Corturile vor rămâne amplasate și în săptămâna curentă și vor fi activate acolo unde se vor forma cozi la testare. Medicii noștri vor prelua imediat și acolo persoane pentru a face teste”, a declarat Ceban.

Primarul spune că doar într-o săptămână s-au testat total 12.122 persoane si, respectiv, 3810 teste au fost pozitive. În acest număr de teste se includ și testele făcute în corturi.

„Avem un număr foarte mare de angajați infectați din subdiviziunile PMC: 419 persoane sunt in concediu medical. Solicit responsabilizarea managerială, dar și a fiecărui angajat, ședințele trec în zoom și avem grijă de sănătate. Cea mai mare provocare a fost săptămâna trecută – aglomerațiile nemaiintdlnite, cu depășirea capacităților în spitalele municipale pentru copii. La un moment dat, în spitale sunt internați exact de 2 ori mai multi pacienți, decât numărul existent de paturi. Am asigurat paturi suplimentare la Spitalul Boli Contagioase pentru Copii, am activat 5 secții la spitalul municipal de copii „V. Ignatenco” cu un număr total de 145 paturi pentru copiii suspecți sau confirmați cu Covid”, mai precizează edilul.

Astfel, Spitalul Boli Contagioase Copii si Spitalul „V. Ignatenco” au devenit 2 cele mai mari spitale din tara Covid pentru copii, cu un număr cumulativ de peste 250 paturi.

„Sunt copii din toată țara, noi nu facem diferența, facem tot posibilul să putem ajuta pe fiecare”, a punctat primarul general.

Ion Ceban a adus mulțumit personalul medical, pentru tot efortul depus. „Le mulțumesc enorm și vin cu toata recunoștința către personalul medical din aceste spitale, dar și tuturor medicilor, știm cât este de complicat. Datorită acestor medici, asistente medicale, infirmiere și personal auxiliar am acordat asistență medicală critică la sute de copii din municipiu și din republică”, a conchis edilul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.