Druță, activistul ACUM din Italia, scrie plângeri pentru toți moldovenii cu acte expirate

După ce binomul PAS-PPDA a încălcat normele legale, indemnând oamenii să vină la secțiile de votare cu pașapoartele expirate, tot ei scriu și contestațiile pentru persoanele care nu au putut vota în acest fel, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Este vorba despre Mihai Druță, activistul ACUM din Italia, orașul Parma, care s-a angajat să scrie plângeri pentru toți moldovenii cu acte expirate.

Amintim  că insistenta liderilor binomului PAS-PPDA, Maia Sandu şi Andrei Nastase privind permiterea votării în baza actelor expirate contravine recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. În rapoartele organizaţiei, întocmite după mai multe scrutine din Moldova, această practică a fost criticată.

Astfel, după alegerile parlamentare din 2010, raportorii OSCE şi-au exprimat rezervele faţă de permiterea votării în baza actelor expirate.

„La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se conţinea în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010.

Problema actelor expirate a fost prezentă şi la scrutinul din 2014. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, Vadim Moţarschi şi Alexandru Simionov, au făcut opinie separată în cazul deciziei CEC de a permite votarea în baza buletinelor de identitate expirate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.