VIDEO // Oamenii din Bălți, la limita disperării: În timp ce Usatîi e în plină campanie, străzile orașului devin tot mai impracticabile

Un drum din Bălți pune la grea încercare nervii șoferilor. Gropile sunt atât de multe, încât nu pot fi ocolite. Locuitorii de pe strada Miron Costin, în apropiere de cimitirul evreiesc, se plâng că drumul nu a fost reparat deja de trei decenii. Iar după fiecare ploaie, ieșirile în stradă sunt o adevărată provocare pentru oameni. Culmea este că uneori, din cauza drumului ciuruit, ambulanța nu poate ajunge la pacienți, iar taximetriștii fac cale întoarsă.

Tatiana Gheorghiță are doi nepoței. Din cauza drumului avariat femeia este nevoită să-și repare cărucioarele lunar.

“Problema noastră principală pe stradă e, uitați-vă, este imposibil să te deplasezi cu cărucioarele. Priviți ce drum avem. Avem doi copii mici, în fiecare lună schimbăm o roată care costă 60-70 de lei, și asta doar la un cărucior mic. Este imposibil, dar să te mai ridici până la magazin după o pâine, în general e imposibil.”

Oamenii spun că strada lor poate obține pe bună dreptate titlul de „cel mai dezatruos drum din oraș”.

“Copilul și căruciorul, dar și tocurile înalte. Este imposibil să urci sau să cobori. Permanent trebuie să reparăm sau să schimbăm încălțămintea. Cu mașina tot este ireal de trecut, suntem nevoiți să înconjurăm în diferite moduri. Foarte complicat. Copii nu pot să se plimbe nici cu bicicleta, nici cu rolele, nimic interesant.”

Acum, problema noastră cea mai mare constă în drum, deoarece se strică cărucioarele, eu o am deja al doilea cărucior. Cu primul copil am stricat două și acum iarăși. Iată aici doi ani în urmă au pus niște pietriș, dar asta e bătaie de joc, totul s-a spălat și din nou au rămas doar.

Este imposibil de trecut, mai ales acum, când avem multe mame tinere.”

Unul dintre locatari a obosit să tot aștepte intervenția autorităților și a încercat să repare drumul cu forțele proprii. Adevărul e că pentru a repara strada calitativ este nevoie de prea mulți bani.

“Eu trăiesc pe str. Miron Costin 67, deja zece ani, de când eu trăiesc aici niciodată drumul nu a fost reparat. Ultimile două – trei ori a fost îndreptat de soțul meu din banii lui personali. El a chemat grederul, care a îndreptat drumul, dar din păcate doar până la jumătate. Mai sus, greiderul nu se poate ridica. Din punct de vedere financiar este tot ce am putut face.”

Oamenii spun că s-au adresat autorităților locale în nenumărate rânduri, însă fără rezultat.

“De când mă țin minte, nu a fost efectuată nici o lucrare de reparație. La sfârșitul anului trecut am elaborat o petiție cu un jurist, am strâns semnături, ne-am adresat la primărie, dar ne-au spus că probabil mai târziu, dar cu asta subiectul a fost închis.

Ne-au spus că nu sunt bani în buget, dar când vor fi, poate ne ajută. Ne chinuim deja de mult timp și nimic nu se schimbă.”

Aici este o situație excepțională, eu am încetat să mai vin în vizită, pot să vin doar cu bicicleta de munte, alfel nicidecum. Aceasta este o necesitate vitală. Ceea ce s-a spus despre trotinete și role este un lux, aici elementar este imposibil să mergi.  Aici nu vin taxi-urile sau ambulanța, spune ELENA CULIC, juristă.

Iurii Hmarnîi, directorul întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți”, a declarat jurnaliștilor nordnews că reparația străzii cu pricina ar costa prea mult bugetul local.

Această stradă este în pantă, de aceea, orice acoperire este spălată de ploaie. Sper că la anul, în octombrie, ne vom adresa la consiliului municipal, să le spunem care drumuri necesită reparație urgentă în 2021, a declarat IURII HMARNÎI, șeful ÎM „DRCD”, Bălți.

Strada Miron Costin din Bălți are o lungime de aproape jumătate de kilometru.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.