VIDEO // Fermierii renunță la proteste și revin la muncă

Agricultorii, care au protestat mai multe zile la Chișinău, au anunțat astăzi despre sistarea manifestației și despre decizia de a crea o Confederație care să apere interesele agricultorilor mici și mijlocii.

Guvernul a majorat, săptămâna aceasta, de la 200 până 300 de milioane de lei suma alocată pentru compensații. Astfel, la fiecare hectar compromis suma variază între 1100 lei și 3800 de lei. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că banii vor putea fi ridicați în două săptămâni din ziua depunerii dosarului.

Premierul Ion Chicu a declarat anterior, că nu va admite șantajul și presiunea, iar banii alocați sunt destinați pentru asigurarea alimentară a țării și pentru pregătirea terenurilor pentru anul 2021. Șeful Guvernului a mai precizat că, la întrevederile cu agricultorii, s-au agreat și alte măsuri de susținere: subvenționarea creditelor, restituirea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor, compensarea impozitului funciar. Totodată, statul va comporta cheltuielile pentru reeșalonarea datoriilor pe care acești agenți economici le au pentru tehnica luată de la stat.

Președintele Igor Dodon a declarat, astăzi, că după ce a purtat mai multe discuții cu autoritățile de la Moscova, se caută posibilități tehnice de a livra 40-50 mii tone de motorină în Republica Moldova. Carburanții vor fi acordați gratuit fermierilor, care au înregistrat pagube din cauza calamităților naturale.

Sursa video: Telegram/luchianiuc.com

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.