VIDEO // Cum a intrat familia Ostalep în posesia activelor și contractelor fostei companii a lui Plahotniuc

Pe un canal de telegram a fost distribuită informația despre cum compania Argus-S, botezată de liderii opoziției de la Chișinău – Armata privată a lui Plahotniuc,  a trecut în gestiunea familiei Ostalep. La scurt timp după asta, protagonistul materialului a ripostat pe Facebook în maniera-i specifică, informează BreakingNews.MD.

Valeriu Ostalep: Недавно в одном из интервью я рассказал что в сибе Есауленко очень много дураков (ну, какое руководство). Они берут публичную информацию и делают из неё «компромат». Я всё ждал когда же они возьмутся за моих родственников. Так вот на одном из сибовских телеграмм каналов (невелехов) – а этих каналов у сиба много (законность?) один недотепа (был майором, теперь в молдова газ зажигает) который до этого занимался разжиганием межнациональной розни (канал велехов) теперь решил прорекламировать бизнес моих родственников. Узнаёте стиль- давление на родственников?:) . К этому мы ещё вернемся. Оказывается у моего брата есть охранное агентство. Комбат. Офигеть секрет. У него ещё магазин есть (если что). Так вот там есть люди которые работали в «аргусе». Ну и отлично, я лично рекомендовал. Причем руководитель не менее уважаемый человек чем тот кого горе секурист написал, даже это перепутал, осел:)

А ещё есть один магазин куда любой может зайти. В чем здесь компромат, я так и не понял. Но что после смены руководства Сиб резко замолчат несколько телеграм каналов, это я точно знаю. А авторам передаю свой пламенный привет. Это с моей стороны много значит:)

Скоро послушаем аудио с автором канала велехов и невелехов. Про сиб. Привет:).

Reacția lui Ostalep a amplificat și mai mult interesul nostru vizavi de tranzacția despre care au scris canalele de telegram. Iată de ce am decis să căutăm mai multe informații despre această tranzacție interesantă. Iar interesantă ni s-a părut nu producerea tranzacției în sine ci faptul că aceasta a avut loc între Plahotniuc cu oamenii lui pe de o parte și familia unuia dintre cei mai vocali opozanți ai regimului – Valeriu Ostalep, cunoscut ca un urmaș fidel al ceea ce înseamnă ZAVETÎ ILICIA.

Pentru a înțelege de unde s-a ajuns la situația în care familia Ostalep a intrat în posesia activelor și contractelor fostei companii a lui Plahotniuc, ne vom întoarce cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Anume atunci a început totul – prin în anul 1997, când el, în calitatea sa de DJ Radio (unul dintre cei mai de succes de altfel), are primele contacte cu personaje din serviciile secrete rusești. Deși în spațiul public, sub formă de scurgere, au apărut mai multe informații potrivit cărora ar fi fost racolat în urma unei beții crâncene, Ostalep infirmă acest lucru mai târziu și îi numește paranoici și schizofrenici pe acei care vor să-l lege de serviciile secrete ale altui stat.

Ascensiunea lui Ostalep de la DJ Radio la vice-ministru de externe denotă în opinia noastră o oarecare implicare a unor terțe forțe. Mai bine spus meritocrația nu este principiul de baza de care se ghidează sistemul în Republica Moldova, iar asta nu o poate nega nimeni.

Dacă e să credem surselor noastre apropiate serviciilor secrete, după racolarea de către MGB, acesta ar fi fost recrutat și de MSN, cu ajutorul cărora ajunge în funcția de ofițer de presă la MAE. Grație acestei funcții nimerește în vizorul lui Vladimir Voronin care peste numai 5 ani îl promovează în funcția de vice-ministru al aceleiași instituții.

După o asemenea evoluție a lucrurilor, devine a fi considerat drept cea mai de succes operațiune de infiltrare a MGB-ului, care nu ezită să raporteze la Moskova acest lucru. La Moskova, spun sursele noastre i se atribuie un “curator”  care îl veghează și îndrumează până în prezent.

Reușește să preia practic conducerea ministerului fiind cardinalul din umbră al MAE și chiar să determine politica de cadre. Acest lucru a fost posibil grație faptului că ministrul de atunci A. Stratan era o mediocritate ordinară care a ajuns în funcție doar datorită relațiilor de amiciție dintre tatăl său și Vladimi Voronin.

Fiind un jucător isteț, după ce a reușit să se infiltreze în serviciile de securitate a Moldovei cu ajutorul curatorilor de la Moskova (din spusele surselor noastre rezultă că ar fi dublu-agent ), încearcă să prezinte “informații prețioase” pregătite în laboratoarele de la Iasenevo (Rusia), serviciilor de inteligență de peste ocean.

După ce însă în 2009 Voronin pierde puterea, acesta schimba brusc macazul și încearcă să se lanseze fără succes în politică. Pornește câteva bloguri NavigatorMoldova și PodlodkaMD, dar care deși publică unele documente obținute de la MAEIE nu iau foc. În 2011 creează Institutul de Studii diplomatice, politice și de securitate.

Din 2010 până în 2019 trăiește din transferurile SRV (Slujba Vneșnei Razvedki) sub forma de salariu de la RIA NOVOSTI, actualul Sputnik Moldova. Numai între anii 2015-2019 acesta ridică peste 1 milion 100 de mii de lei de la Agenția Novosti Moldova și Agenția rusească – Rossya Segodnya.

Ambițiosul agent de influență nu putea trece neobservat de echipa lui Plahotniuc. Cu acesta Ostalep intră în contact în 2015, prin intermediul lui Valentin Zubic.

Mai târziu Plahotniuc îl infiltrează în cercul de încredere al actualului președinte Igor Dodon, cu scopul ca acesta să-i transmită planurile și strategiile pe care Dodon urma să le aplice.

Ar fi mai multe de scris din tot ceea ce ne-au comunicat sursele, inclusiv despre modul în care după ce l-a făcut cu ou și cu oțet pe Mark Tkaciuc, a devenit prieten de fațadă și chiar susținător al noului proiect politic al acestuia la cererea curatorilor comuni din Moskova. Dar ne vom opri aici cu toată această informație care nu poate fi probată de noi decât prin încrederea pe care o avem în sursele noastre și pentru a evita un proces de judecată vom spune că atâta timp cât nu avem alte probe, credibil pentru cititori trebuie să rămână a fi Ostalep care a declarat următoarele la data de 25.01.2018:

Politologul Valeriu Ostalep, urmărit de serviciile speciale din Moldova. Expertul politic, ex-viceministru al Afacerilor Externe al RM, Valeriu Ostalep susține că este urmărit de serviciile speciale. Anunțul a fost făcut de Ostalep într-o postare pe rețelele de socializare. ”Dragi prieteni, vă informez că SIS al RM (sub conducerea lui A. Balan) desfășoară acțiuni în vederea discreditării mele. Sarcina este să găsească semne de legătură cu serviciile speciale rusești.

Schizofrenia se bazează, în special, pe faptul că ”eu apăr Rusia, promovez politica acestei țări și deseori plec peste hotare”. Toate acțiunile sunt coordonate de A. Balan. Astăzi mă voi adresa la Procuratură și voi solicita să fie verificată legalitatea interceptării telefonului meu, supravegherea mea și cu ce ocazie, deja de atâția ani, sunt fixate deplasările mele. De asemenea, studiind personalitatea și activitatea lui Balan, declar, că această persoană nu poate deține această funcție și nu poate activa în cadrul acestei instituții. Eu voi încerca să obțin demisia acestui individ, nu doar din funcție. El este potrivit doar pentru a paște vite”.

E la discreția fiecărui cititor să-și facă concluziile.

Din acest moment vom trece totuși la fapte concrete, legate nemijlocit de businessul familiei ex-vice-ministrului.

La data de 27.02.2014, fratele lui Valeriu Ostalep, Ion, înregistrează SRL-ul Sniper Elite care are ca activitate licențiată producerea, asamblarea, importul, exportul, reexporul, comercializarea armelor cu destinație civilă și repararea acestora. Firma deține un Magazin de Arme de vânătoare în sectorul Râșcani al capitalei, oficii depozit și a înregistrat profituri de aproape 7 milioane de lei între 2017-2019, realizând în această perioadă 265 de importuri de arme și muniții în valoare totală de 16 486 000 lei.

La 30.07.2015 14.10.2016 sunt fondate alte două companii afiliate familiei Ostalep care deși sunt înregistrat pe alte persoane, (Grigoriev I și Pânzari I) sunt gestionate de facto de către Ion Ostalep. Aceste companii dețin cel mai mare tir de tragere din Republica Moldova în aer liber (până la 800 de metri distanță)

Deși tirul de la Rădeni este o companie care nu prea aduce profit, acest lucru nu încurcă familiei Ostalep să ducă o viață luxoasă în casele care le aparțin.

Tirul și Magazinul de arme le-au adus însă și neplăceri, care s-au rezolvat însă foarte ușor pe timpul în care Vladimir Plahotniuc era în formă maximă, să spunem așa…

La data de 13 Aprilie 2017 din arma lui Mihail Marcenco – Instructor tir Sniper Elite a fost împușcat administratorul tirului- o ruda de-a lui Ostalep. Martorii spun că poliția de la IP Strășeni, care a întocmit primul proces verbal la 13 Aprilie 2017 a notat că împușcătura a fost de la stânga spre dreapta – lucru impropriu pentru un om dreptaci. La fel, au fost încălcate toate protocoalele de securitate – în dezbrăcătorie instructorul a intrat cu arma încărcată având cu glonț pe țeavă. Versiunea finală însă arată că administratorul ar fi preluat arma lăsată la nimereală în dezbrăcător și s-ar fi sinucis din greșeală. (Vezi AICI)

Straniu, dar tirul nu a fost sancționat iar licența nu a fost anulată. Chiar dacă pentru asemenea încălcări e prevăzută o asemenea procedură. Repetăm – se întâmpla în perioada de glorie a lui Plahotniuc, omul despre care spuneau sursele noastre mai sus Ostalep ar fi intrat în contact direct cu ajutorul lui Valentin Zubic.

Nu puteam trece cu vederea acest moment pentru că la scurt timp după fuga din țară a lui Plahotniuc, în gestiunea familiei Ostalep, potrivit canalelor de telegram ajunge și activul ARGUS cu Contracte cu tot.

Am făcut verificările noastre și am aflat că firma Combat Service, cea care a preluat contractele și oamenii ARGUSULUI a fost fondată încă în 2007 având genul de activitate: Activitate de detectiv sau de pază. Unul dintre fondatorii acestei firme în 2007 este Ostalep Ion, fratele lui Valeriu Ostalep. Firma a fost practic inactivă pe toată perioada ei, iar oficiul de facto al acesteia se află la aceeași adresă cu oficiul Snipe Elite, pe strada Miron Costin din Sectorul Râșcani.

Despre preluarea activelor Argus-ului și a contractelor acesteia, mai bine zis rebranding-ul Argus, vorbește și faptul că la data de 31.12.2019, mai mulți beneficiari de pază oferite de ARGUS au fost anunțați prin notificări scrise semnate de Valentin Zubic (la acel moment director general) că ARGUS se reorganizează, iar clienții sunt îndemnați să perfecteze noile contracte de prestare a serviciilor cu SRL COMBAT-SERVICE. Ulterior, angajații Combat Service le comunicau clienților că de fapt se schimbă doar denumirea companiei, însă angajații și administrarea rămâne aceeași.

Aici ne oprim deocamdată, pentru că există destulă hrană pentru creierele celor care au rezistat și au asimilat informațiile prezentate mai sus. Lăsăm întrebarea retorică – cine ești, Valeriu Ostalep? și promisiunea că vom reveni.

CV

Originar din Chișinău, crescut și educat de mama contabilă și tatăl angajat al organelor de drept Ostalep devine student la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, paralel activează în calitate de DJ la Radio.

În anul 2000 devine ofițer de presă al Direcției relații internaționale şi integrare europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Din 2002 – ocupă funcția de șef al Biroului National pentru Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, iar din 2004 – director al acestui birou, coordonator național al Organizației pentru Democrație şi Dezvoltare Economică (GUAM).

Din iulie 2005 până în noiembrie 2009 – viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Din anul 2011 este director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

DISTINCȚII: Cavalerul Ordinului de Onoare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.