Vârstnicii sunt îngrijorați că nu mai fac față prețurilor care nu încetează să crească (VIDEO)

Facturile la agentul termic se vor dubla în acest an, iar asta înseamnă o lovitură asupra bugetelor oamenilor. Cei mai îngrijorați sunt vârstnicii. Mulți dintre ei spun că nu mai fac față prețurilor care nu încetează să crească. Cu lacrimi în ochi, unii afirmă că și așa achită facturile anul împrejur, pentru că pensia este prea mică pentru a plăti totul odată. Alții ne-au mărturisit că sunt îngrijorați de situație și de vremurile care au venit și pe care spun că nicidecum nu le pot numi bune.

Pe Anatolii și Anna Golban i-am găsit stând la discuții pe o bancă din curtea casei. Subiectul care nu le dă pace este cel al creșterilor de prețuri din ultima perioadă și mai cu seamă tarifele pentru facturi. E și de înțeles, având în vedere că soții au un apartament de 70 de metri pe care anul trecut îl încălzeau cu 2000 de lei, iar anul acesta vor trebui să scoată încă o mie din venitul lor lunar de 5000 de lei.

ANATOLII GOLBAN, locuitor al capitalei: „Am ajuns mai rău cum a fost, cu mult mai rău. Este imposibil de trăit în această țară. Îi mulțumim lui Maia Sandu… Când a trebuit la votare tot ne-a promis, dar acum tot ne-a luat înapoi. Am rămas a nimănui. Pensionarii sunt puși toți pe brânci…Am lucrat toata viața și am ajuns ca să nu avem noi de o bucată de păine…”

ANNA GOLBAN, locuitoare al capitalei: „În ochi îți spune Sandu și Gavrilița se zâmbesc și spun că totul va fi bine, dar când oare o să se termine aceste minciuni? Noi am așteptat schimbări spre bine…”

Cei doi soți sunt îngrijorați nu doar din cauza facturilor, având în vedere că după ce plătesc pentru căldură rămân cu 2000 de lei pe care nu știu cum să-i împartă.

ANATOLII GOLBAN, locuitor al capitalei: „Totul s-a scumpit, începând cu pâinea… Se spune încă că astea nu sunt toate scumpirile, așteptați, așa zice doamna Gavrilița. În magazin vedeți ce se face? Este ceva strașnic. Uitați-vă la un bătrân, are el ceva, o basma nouă, o pereche de pantaloni noi…”

ANNA GOLBAN, locuitoare a capitalei: „Medicamentele sunt scumpe, produsele sunt scumpe. Dar pe ce să trăim? Mergi și macar o bucata de carne nu poți cumpăra, de pâine nu ajunge”.

O altă pensionară ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi că nu are altă soluție decât să intre iar în datorii, deși numai scăpase de ele.

„Am plătit toată vara până le-am răscumpărat.

– Ați acumulat datorii anul trecut?

– Da, da și am plătit vara”.

Și alți vârstnici spun că zilnic se chinuie să supraviețuiască din pensia mizeră pe care o au. Potrivit lor, prețurile la serviciile comunale și produsele alimentare sunt prea mari, iar veniturile prea mici.

„Eu achit doar pentru energia termică 2000 de lei, dar acum va trebuie să achit 3000-3500 de lei. Toți pensionarii se duc și vând din casă doar ca să supraviețuiască”.

Acum două zile, președintele Maia Sandu a declarat că noua guvernare nu este vinovată de creșterea prețurilor. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitarea Termoelectrica privind ajustarea prețului provizoriu pentru energia electrică produsă, dar și tariful pentru căldura livrată consumatorilor. Astfel, în Chișinău, prețul unei gigacalorii a crescut de la 1122 lei, la 1772 de lei, cu 650 de lei mai mult. Tarifele au fost majorate și pentru municipiul Bălți. Pentru consumatorii Termogaz-Bălţi, ANRE a acceptat majorarea tafului pentru aceştia cu aproape 700 de lei pentru o gigacalorie, prețul ajungând ca și în cazul Chiținăului la 1772 lei. Agentul termic livrat de CET Nord va costa 1 742 de lei pentru o gigacalorie, cu 500 de lei mai mult. Guvernul a anunțat că va compensa prima gigacalorie de căldură cu 450 de lei.

Sursa: tv6.md

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.