Matematic vorbind, valoarea mandatelor lui Șor, Plahotniuc și Sandu este egală

Deja e pe înțelesul tuturor că Președintele Maia Sandu își depășește, cu bună știință și deschis, limitele atribuțiilor cu care este investită în calitate de Președinte într-o țară parlamentară precum este Republica Moldova. Despre aceasta vorbesc atît acțiunile cît și inacțiunile sale. Dar curios este modul în care sînt argumentate aceste derapaje, atît de dumneaei cît și de colegii, susținătorii și supușii.  

Se prezumă că legitimitatea eminentă cu care este înțesat mandatul doamnei este determinat de 2 factori:

1.    A fost aleasă direct de popor.

2.    Numărul oamenilor care au ales-o.

Acesta este asul din mîneca Președintei, care îi dă dreptul, ba chiar și obligația morală, să acționeze ca  judecător, Președinte de Parlament, Prim-ministru și chiar și acuzator de stat.

Mai mult, doamna Președinte este ferm convinsă că valoarea mandatului său este net superioară mandatului deputaților din Parlament, asta deși aceștia au fost mandatați de popor urmare a aceluiași exercițiu democratic-alegerile.

Și pentru că atît de des, se face referire la numărul alegătorilor care și-au dat votul pentru șefa statului, tot în cifre, se demonstrează că valoarea mandatului oferit Președintelui țării e aceiași cu cel al Deputaților. Mai ales că jumătate din ei au fost la fel aleși direct de cetățeni, în circumscripții uninominale.

Spre exemplu, dacă comparăm numărul votanților Maiei Sandu, raportat la numărul alegătorilor înscriși în liste, cu votanții lui Vlad Plahotniuc sau a lui Ilan Șor, raportat la numărul alegătorilor de pe circumscripțiile pe care au fost aleși, vom vedea că MATEMATIC valoarea mandatelor celor trei este egală.

Alesul PoporuluiNumărul alegătorilor înscriși pe listeNr voturilor obținuteProcentul voturilor obținute raportat la nr. alegătorilor înscriși
Maia Sandu279332294300633,75%
Ilan Șor643881796827,9 %
Vad Plahotniuc618132092633,85%

Prin urmare, calculele matematice nu oferă legitimitate în plus mandatului oricărui ales al poporului și nici atribuții exclusive și nereglementate, pentru asta există acte normative în vigoare respectarea cărora se cere atît pentru cetățenii de rînd, cît și pentru cei pe care aceștia i-au ales să le reprezinte interesele.

Și dacă abuzurile lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor s-au cerut a fi pedepsite, aceiași cerință trebuie să fie valabilă și pentru ceilalți.

Sursa:  Politics.MD

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.