Va fi inclusă utilizarea analogilor de insulină pentru pacienții care suferă de diabet zaharat

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, în scopul asigurării accesului pacienților cu diabet zaharat la tratament eficient și calitativ, conform standardelor internaționale, reducerii complicațiilor și îmbunătățirii calității vieții, în conformitate cu Programul Național de prevenire și control al diabetului pentru anii 2017-2021, a dispus achiziționarea analogilor de insulină, pentru a oferi pacienților posibilitatea de a utiliza preparate eficiente, recomandate inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății.

Introducerea analogilor de insulină s-a decis în urma multiplelor solicitări din partea pacienților cu diabet zaharat, dar și a consultărilor cu specialiștii în domeniu, în cadrul ședințelor organizate la Minister, care au argumentat că utilizarea analogilor de insulină de către pacienții cu diabet zaharat va aduce doar beneficii, efectul fiind mult mai eficient și care nu dau complicații, astfel, calitatea vieții acestora fiind îmbunătățită maximal.

Utilizarea analogilor de insulină fiind recomandată internațional, inclusiv de Asociația Diabeticilor din SUA.

Totodată, Ministerul a solicitat procurarea insulinei în cartușe, ca fiind varianta cea mai optimă de utilizare a preparatului de către pacienți. Actualmente, pacienții cu diabet zaharat folosesc insulina în flacoane, iar o parte din soluție care nu este utilizată, din cauza modului de administrare, este aruncată. Cartușul permite dozificarea exactă a cantității necesare de insulină.

Ca urmare a unor speculații la acest subiect apărute în spațiul public, MSMPS a creat un Grup de lucru, care va examina și evalua corectitudinea procesului achizițional și calitatea preparatului ce urmează a fi procurat, astfel ca, pacienții cu diabet zaharat să beneficieze de medicamente eficiente și calitative.

În baza analizei informației și a dezbaterii subiectului, Grupul de lucru va stabili modalitatea optimă de abordare a necesităților pacienților cu diabet zaharat. Rezultatele ședinței Grupului de lucru urmează a fi comunicate ulterior pe pagina oficială a Ministerului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.