Un preot, condamnat la 16 ani închisoare pentru că și-a abuzat sexual fiica

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a încheiat urmărirea penală şi a trimis pe banca acuzaţilor un preot al unei mănăstiri din municipiul Chişinău, după ce acesta a abuzat-o sexual timp de trei ani pe fiica femeii cu care era în relaţii de concubinaj.În 2016, mama copilei şi preotul vizat au hotărât să locuiască „ca familie”, iar în acest scop, femeia i-a făcut acestuia cunoştinţă cu fiica sa, atunci când acesta a şi fost pus la curent cu faptul că aceasta era elevă în clasa a VI-a. Totuşi, un an mai târziu, atunci când copila avea vârsta de 13 ani, inculpatul a întreţinut cu ea prima ei relaţie sexuală, fără acordul acesteia, profitând de vârsta fragedă a acesteia, iar ulterior şi în forme perverse.

Mai mult, acesta o obliga să întreţină relaţii sexuale şi în stăreţia mănăstirii, prin şantajarea copilei precum că în cazul refuzului ei, urma să facă publică relaţia lor, inclusiv la locul ei de studii.

În ceea ce priveşte mama copilei cu care inculpatul concubina, ultima a fost critică faţă de avansurile camuflate pe care a observat că acesta i le făcea fiicei. Însă, aşa cum serviciul ei presupunea absenţa frecventă de acasă, inclusiv în perioada zilei de după orarul şcolar, infracţiunea s-a produs şi a continuat mai mult de trei ani – perioadă în care victima nu informase pe nimeni despre abuz, aşa cum experimenta un sentiment de ruşine.

Totul a ieşit la iveală după ce concubinajul cu mama victimei a fost întrerupt din motivul că inculpatul făcea exces de băuturi alcoolice şi manifesta agresivitate verbală şi fizică faţă de ea şi fiică. Un factor important în investigarea de către procurorii PCCOCS a abuzului l-a constituit autosesizarea ofiţerului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în baza datelor operative, precum şi înregistrarea unor discuţii telefonice ulterioare cu preotul investigat, autorizate de judecătorul de instrucţie.

După pornirea urmăririi penale, victimei i-a fost acordată asistenţă psihologică şi socială, inclusiv prin oferirea spaţiului de trai temporar, într-un centru dedicat protecţiei victimelor traficului de fiinţe umane. De asemenea, victima a beneficiat de instruire în domeniul dactilografierii, achitată de către autorităţi.

Ulterior reţinerii figurantului, procurorii PCCOCS au formulat învinuirea în privinţa acestuia şi au obţinut plasarea lui în arest preventiv, unde acesta continuă să fie deţinut. La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acţiunii civile înaintate de victimă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.