Un nou regulament aprobat Guvern, credite imobiliare în cadrul programului „Prima Casă 4”

Guvernul a aprobat, astăzi, regulamentul care prevede condiţii de acordare a creditelor imobiliare în cadrul programului „Prima Casă 4”, care va intra în vigoare din data de 1 iunie și la care pot aplica acum și angajații din sectorul privat, transmite stiridinmoldova.md cu referire la today.md.

Potrivit regulamentului, statul va compensa treptat până la 50 la sută din suma de bază a creditului ipotecar, care nu include dobânzile aferente, comisionul de garantare și alte plăți bancare.

Compensația se acordă lunar, de la aprobarea cererii pentru finanțare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar. Formula de calcul a compensațiilor rezultă din costul maxim al unei locuințe de 600 de mii de lei. În cazul în care beneficiarul din sectorul privat este și părinte care are copii, statul va compensa până la 100% din suma de bază a creditului ipotecar.

Pentru a fi eligibili în cadrul programului, beneficiarii trebuie să întrunească următoarele condiții: costul locuinței nu poate depăși 600 de mii de lei, contribuția proprie inițială trebuie să fie de cel puțin 10% din prețul de procurare a locuinței, restul creditului ipotecar, de rând cu plățile aferente, urmează a fi achitat într-o perioadă de cel mult 25 de ani.

Pentru implementarea programului, în anul 2019, sunt prevăzute 20 milioane de lei. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcție de solicitările recepționate de la autoritățile publice și resursele disponibile în buget.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat la inițiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc, la 26 martie 2018. Până acum, 2282 de tineri și familii tinere și-au procurat propria locuință cu ajutorul Programului guvernamental „Prima Casă”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.