Un fost președinte al Curții Constituționale o contrazice pe Sandu: Nu există în Constituție noțiunea de “majoritate parlamentară”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, o contrazice pe Maia Sandu. Într-o postare pe Facebook, juristul a explicat că nu există în Constituție noțiunea de „majoritatea parlamentară”, despre care vorbește președintele.

„Tot mai mult se vehiculează intenția de ai orienta pe deputații în Parlament să formeze o majoritate parlamentară absolută și astfel ei să demonstreze răspunderea pentru guvernarea țării. Constatăm următoarele : 1/ Constituția nu prevede o astfel de noțiune ca majoritatea parlamentară .Președintele R.M. dacă dorește să formeze Guvernul sau să dizolve Parlamentul este obligat să consulte fracțiunile parlamentare /art.85 /1/ și 98 /1/. Fracțiunile parlamentare participă și la formarea guvernelor de coaliție. 2./ Noțiunea de majoritate parlamentară, în calitate de normă constituțională, a fost constituită prin HCC din 29.12.2015 Despre această ,,găselniță,, constituțională, dar de fapt o invenție, despre care se ,,zvonește,, că în spatele ei au stat careva interese, care au dus la formarea unei majorități monstruoase din transfugi, asupra cărora planau bănuieli de corupție, consolidarea sistemului oligarhic, introducerea controlului asupra OOND, capturarea statului și multe altele. 3/ Potrivit art.7 ,,Constituția Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”, a scris Pușcaș.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.