Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM) și Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) au fost ieri, 16 decembrie, gazdele celei de-a V-a ediții a Târgului Național al Covorului, cu genericul „Covorul Dorului”. Evenimentul, organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a fost inaugurat de ministrul Monica Babuc.
Similar edițiilor anterioare, evenimentul a inclus trei componente majore, și anume: promovarea tradițiilor autentice; întreținerea unui dialog intercultural și continuitatea tradițiilor și a tehnicilor de realizare a scoarței în arta contemporană.
La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc vernisarea expoziției ,,Imaginea lumii țesută în lână”, care conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). Vizitatorii au avut parte de program muzical cu caracter cognitiv-distractiv, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, dar și numeroase ateliere de creație și activități interactive.
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei au fost prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. De asemenea, au avut loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. Expozițiile și atelierele au fost acompaniate de un spectacol, care a cuprins piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii au putut admira expoziția ,,Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII – înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră.
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția ,,Tradiție și modernitate”, care prezintă opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă ș.a.
Un moment emoționant al evenimentului a fost donația din partea Prim-ministrului Pavel Filip și a familiei sale a două covoare, care datează cu sec. al XIX-lea, și care au ajuns în patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. Covoarele au fost cusute de bunica premierului și păstrate zeci de ani în familie.
Liantul care a asigurat conexiunea dintre diferitele locații și compartimente a fost Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului au fost Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.
Târgul Național al Covorului a avut ecouri și în teritoriu. Evenimente similare dedicate promovării covoarelor basarabene, a tehnicilor de țesut, precum și tradițiilor sărbătorilor de iarnă au fost organizate în peste 50 de localități din 20 de raioane ale țării, în cadrul cărora au fost implicate autoritățile publice locale, muzeele, casele de cultură, bibliotecile, instituțiile de învățământ, inclusiv cele preșcolare etc.
Ediția din acest an a sărbătorii a avut loc grație sprijinului oferit din partea partenerului general – Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Castel MIMI și a partenerului media – Publika TV.
Menționăm că Târgul Național al Covorului este organizat al cincilea an consecutiv de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul promovării elementului ,,Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova”, care a fost înscris la 1 decembrie 2016, în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.
0 Comment