Sunt reținuți oameni ai lui Platon și Țopa. Patru clădiri şi 50 de milioane de euro au fost sechestrate de către autorităţile germane

Patru clădiri şi 50 de milioane de euro au fost sechestrate de către autorităţile germane. Potrivit Biroului Federal de Criminalistică al Germaniei şi Procuraturii din Munchen, banii ar fi fost spălaţi cu implicarea sistemului judecătoresc şi bancar din Republica Moldova. Cazul face parte din schema „spălătoria rusească”, denumită Laundromat, pusă la cale şi în ţara noastră de condamnatul penal Veaceslav Platon, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Autorităţile germane de investigaţie au anunţat că în dosar sunt implicate trei persoane, însă nu au fost dezvăluite, deocamdată, sexul, vârsta sau cetăţenia acestora, întrucât ancheta se află în curs de desfăşurare. Potrivit unor surse din anchetă, aceștia au legătură cu oligarhii condamnați Victor Țopa și Veaceslav Platon.

Totodată, a fost pus sub sechestru un cont de 1,2 milioane de euro de la o bancă din Letonia, rezultat din vânzarea unei alte proprietăţi. Aceeaşi măsură a fost aplicată şi în cazul unor conturi din diferite bănci din Germania, în valoare de aproximativ 6,7 milioane de euro, deţinute de două companii imobiliare germane.

„Spălătoria rusească” este una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din istoria Europei. În perioada 2010-2014, cel puţin 20 de miliarde de dolari au fost transferate în afara Rusiei. În operaţiune au fost implicaţi ofiţeri ai serviciilor secrete ruseşti, companii off-shore, bănci din Rusia, din Republica Moldova şi Letonia, dar şi judecători moldoveni şi lideri interlopi.

În spatele Laundromatului ar sta persoane bogate şi influente politic, oligarhi şi bancheri din Federaţia Rusă.

Schema Laundromatului consta în confiscarea, prin decizii de judecată, a sute de milioane de dolari de pe conturile deţinute de firme din Federaţia Rusă şi transferate în bănci din Republica Moldova şi Letonia, care mai apoi erau trecute la noii proprietari. Într-un final, sumele enorme ajungeau în mai multe state europene.

În ţara noastră, schema Laundromatului a fost aplicată de raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon. Tot el ar fi şi autorul miliardomatului moldovenesc, prin intermediul căruia milioane de dolari au fost sustrase din sistemul bancar de la noi. În 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii, dar şi pentru infracţiuni similare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.