SUA: Un grup de scafandri a doborât recordul mondial de colectare simultană a deşeurilor marine

Un grup de 633 de scafandri au doborât Recordul Mondial Guinness al celui mai mare număr de persoane reunite într-un singur loc pentru a realiza simultan o curăţare submarină, în apropiere de pontonul de pescuit Deerfield Beach, din Fort Lauderdale, în sudul Floridei (SUA), transmite stiridinmolodva.md.

Michael Empric, judecătorul Guinness, a anunţat noul record mondial într-un video postat duminică de Dixie Divers, organizatoarea evenimentului. Potrivit lui Empric, vechiul record era deţinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reuşise în 2015 să reunească 614 de scafandri pentru a curăţa o zonă a Mării Roşii din Hurghada (Egipt).

Noul record revine astfel Floridei după operaţiunea de curăţare organizată sâmbătă de Dixie Divers, alături de grupul de sprijin al conservării marine Project AWARE şi de agenţia de scafandri PADI, printre alte organizaţii.

„A fost un succes”, a scris pe contul său de Facebook, Jack Fishman, unul dintre participanţi.

Echipa a colectat peste 9.000 de deşeuri marine “pentru a face din Deerfield Beach un loc mai bun pentru cei care locuiesc aici”. Deşeurile marine ameninţă un ecosistem de care depinde direct viaţa a 3 miliarde de persoane.

Aproape 80 % dintre aceste deşeuri sunt din plastic, căruia îi trebuie 400 de ani pentru a se degrada şi care însumează aproape 150 milioane de tone de reziduuri aruncate în mare, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Aceste deşeuri, care provin cel mai adesea din pungi şi sticle de plastic ajunse în mare, constituie un pericol de sufocare pentru fauna marină, în timp ce aşa numitele microparticule din plastic (mai mici de 5 mm) sunt ingerate de peştii care fac parte din lanţul alimentar uman.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.