SIS trebuie să fie în subordinea Parlamentului, spune un deputat PPDA

Deputatul PPDA, Alexandr Slusari, susține că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trebuie să fie în subordinea Parlamentului. Despre aceasta vicepreședintele Legislativului a vorbit în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova.

În același timp, Slusari a declarat că nu va vota inițiativa înregistrată de deputații PSRM care prevede revenirea SIS sub controlul Parlamentului, deoarece ea vine din partea lui Igor Dodon. Anterior și deputații PPDA-PAS, Iurie Reniță și Lilian Carpu, au înregistrat un proiect de lege privind trecerea Serviciului Pază și Protecție de Stat din subordinea președintelui țării în cea a guvernului. Iurie Renință a anunțat atunci că pregătește un alt proiect care să prevadă trecerea SIS în subordinea Parlamentului.

Autorii proiectului actual susțin că fiabilitatea și efectivitatea SIS trebuie îmbunătățită în măsură să facă față noilor evoluții, tendințe și provocări pe palierul de securitate, care înregistrează o intensitate ascendentă.

În opinia deputaților PSRM, urmare a analizei complexe a sistemului național de securitate, vulnerabilitățile la nivel național, riscurile de origine externă, inclusiv asimetrice, se constată necesitatea urgentă de a da SIS unele atribuții suplimentare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.