Sfaturi de la creditor: Cinci lucruri pe care ar trebui să le știi atunci când iei un credit auto

Ofertele tot mai variate și dorința oamenilor de a beneficia de un automobil în familie generează din ce în ce mai multe solicitări venite din partea moldovenilor către companiile de finanțare. 

A procura un automobil în credit este un mecanism tot mai atractiv pentru doritorii de a avea propria mașină, din mai multe motive. 

În primul rând, le oferă posibilitatea de a achiziționa o mașină chiar dacă nu au toți banii pentru ea, ca ulterior să achite lunar suma care le lipsește. 

Iar în al doilea rând, chiar și clienții care beneficiază de suma necesară pentru achiziția automobilului dorit, preferă un credit auto din moment ce, achitând un avans inițial de 20-40% din costul mașinii, pot continua să folosească banii pentru a obține dividende din afaceri sau alte activități. 

Și pentru că cererile către companiile de finanțare cresc de la un an la altul, ne-am dorit să oferim mai multe sfaturi celor care iau în calcul achiziționarea automobilului prin accesarea unui credit auto. Așa cum nu mulți sunt agenții economici la care putem apela pentru consultanță profesionistă în acest sens, am apelat la Mogo, o companie de microfinanțare și consultanță, care oferă suport clienților săi pe toată durata procesului de achiziționare a unui automobil. Veaceslav Luchianenco, directorul companiei Mogo Moldova, ne-a oferit câteva sfaturi numai bune de luat în calcul.

  1. Informați-vă, înainte de a lua un credit auto!

Studiați ofertele companiilor de creditare ce oferă credite auto. Studiați site-urile de specialitate, cereți referințe de la cunoștințe și uitați-vă pe site-urile companiilor de finanțare. Majoritatea site-urilor au toată informația necesară și au atașate calculatoarele de credite, cu ajutorul cărora vă puteți forma o idee despre viitoarele costuri ce le veți suporta. De altfel, ca și noi, multe companii oferă asistență online sau la telefon.

2.               Calculați bine posibilitățile proprii

Înainte să luați un credit, studiați piața, studiați posibilitățile acesteia, cât și posibilitățile Dvs. Nu vă așteptați la faptul că companiile vă vor oferi mai mult decât puteți să vă permiteți. Fiți realiști în cazul posibilităților Dvs. pentru că imediat după semnarea unui contract de creditare auto va trebui să achitați lunar rata stipulată în contract.

3.               Verificați Dobânda anuală efectivă (DAE)

Primul lucru la care ar trebui să atragă atenția clienții care își doresc să acceseze un credit auto este Dobânda anuală efectivă, sau prescurtat, DAE. 

Pentru a putea compara mai multe oferte de credit se utilizează calculul de Dobândă Anuală Efectivă (DAE). Acesta include toate plățile pe care le facem pentru un împrumut exprimat ca procent anual din valoarea creditului. DAE este aplicabil la toate produsele de credit – credite de consum, împrumuturi nebancare, credite ipotecare, credite auto, leasing sau carduri de credit. Legea îi obligă pe cei care fac publicitate la credite să includă DAE de fiecare dată când prezintă date referitor la costul total al creditului. Ba mai mult, înainte ca să semnăm contractul de împrumut, creditorul este obligat să ne comunice care este DAE. Nu trebuie să confundăm DAE cu rata dobânzii, deoarece ele au roluri diferite în contextul creditelor bancare și împrumuturilor nebancare. Rata dobânzii este folosită la calcularea dobânzii în timp ce DAE este un indicator ce exprimă în formă procentuală costul total al creditului.

4.               Află dacă automobilul procurat va fi gajat

De cele mai multe ori, companiile de finanțare își vor dori să se asigure că cel care își dorește să acceseze un credit auto îl va achita la timp, conform prevederilor contractului. 

Din acest motiv, de cele mai multe ori, automobilul procurat în baza unui credit auto va fi gajat, iar asta înseamnă că clientul nu îl va putea vinde până când nu va achita toate ratele de credit. 

Ulterior, fie că aceste rate au fost achitate în baza graficului din contract, sau fie că anticipat, automobilul va fi scos din gaj printr-o procedură simplă. Însă va trebui să țineți cont că radierea automobilului din registrul bunurilor gajate ar putea dura câteva zile. 

5.               Informați-vă dacă puteți circula peste hotare cu un automobil procurat în baza unui credit auto

În mod normal, acest lucru trebuie să fie posibil. Chiar dacă automobilul este gajat, proprietarul acestuia va fi în drept să circule oriunde în afara țării și nu va avea nevoie de foaie de parcurs sau de o permisiune din partea companiei de finanțare.

Acestea au fost sfaturile noastre privind accesarea unui credit auto.

Indiferent ce finanțare veți alege, vă dorim drumuri bune!

Sursa: Autoblog.md

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.