Scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică din Râbnița

La Uzina Metalurgică din Râbnița a avut loc zilele trecute o scurgere radioactivă, iar nivelul radiației în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chișinău, ar depăși de 300 de ori norma admisă, transmite stiridinmoldova.md.

Informația a fost ascunsă de către autoritățile din stânga Nistrului. Aceasta a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare.

Incidentul a fost confirmat de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

În mesajul anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față. Angajaților Uzinei însă li s-a cerut să tacă, iar unii ar fi fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă. „Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare.

Specialiștii de la Chișinău spun că, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă. Însă, internauții au comparat incidentul de la uzina din Râbnița cu avaria de la Cernobîl de acum mai bine de 30 de ani, care tot fusese inițial secretizată.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.