Romanul „Grădina de sticlă” nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea din Republica Moldova și autoarea renumitului roman „Vara în care mama a avut ochii verzi”, Tatiana Țîbuleac, a fost nominalizată la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, anul 2019, din partea României, transmite stiridinmoldova.md.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020). Țările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL, scrie jurnalistii.ro.

În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017

Tudor Ganea, Porci, Iași: Polirom, 2018

Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019

Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Kishinev: Cartier, 2018

Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iași: Polirom, 2017

Tatiana Țîbuleac este stabilită de câțiva ani la Paris. În 2016, jurnalista a publicat un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 a apărut primul său roman, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, care a fost distins cu Premiul pentru proză al revistei Observator cultural. Romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” s-a vândut în 4.500 de exemplare, fiins tradus în limbile franceză şi portugheză.

Finanțat prin intermediul Programului Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru literatură (EUPL) se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune, recunoscând talentul literar din toate colțurile Europei.

Pentru a marca această ocazie specială, dar și pentru a celebra diversitatea literaturii europene, multiculturalismului și 10 ani de succes ai Premiului, toți cei care au obținut această distincție au fost invitați să participe la concursul „O poveste europeană: câștigătorii EUPL scriu despre Europa”.

Până în 2017 au fost premiați 108 autori din 37 de state europene, pentru opere scrise în limbile lor naționale.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.