Rezervele valutare ale BNM au atins maxima istorică de 3.119 milioane dolari SUA

Rezervele valutare ale BNM au atins maxima istorică de 3.119 milioane dolari SUA. Precedentul record a fost înregistrat în decembrie 2019 când activele oficiale de rezervă au ajun la 3.065 milioane dolari. Apoi a urmat o scădere de 180 milioane de dolari și în aprilie 2020 rezervele BNM s-au redus până la 2.885 milioane de dolari. Despre aceasta scrie expertul economic Veaceslav Ioniță.

Economistul a explicat că rezervele au crescut datorită banilor oferiți de Fondul Monetar Internațional în sumă de 233,9 milioane dolari, care au mers toți pentru completarea rezervelor BNM. În prezent banca centrală are toate instrumentele necesare de intervenție și poate relaxa în continuare politica monetară, pentru a încuraja creditarea economiei și a guvernului de către sectorul bancar.

Datorită faptului că toți banii FMI au mers către BNM rămâne nerezolvată problema creditării bugetului de stat, care are un deficit de 19 miliarde lei.

“Cel mai probabil guvernul va fi nevoit să compenseze lipsa de finanțare externă prin contractarea de credite interne. În opinia noastră contractarea a 5-6 miliarde lei credite interne nu va influenta negativ nici piața financiară nici cea valutară. De asemenea Guvernul poate spera la maxim un miliar lei sub formă de granturi. În total din surse interne și granturi guvernul poate colecta 6-7 miliarde lei. mai rămâne de găsit alte 12 miliarde lei”, mai spune Ioniță.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.