Reacția organizației „La Strada” privind „investigația” ZDG, stigmatizează victima și contribuie și la discriminarea unui copil

Centrul Internațional „La Strada” declară, într-un comunicat de presă, că abordarea în mass media a violenței sexuale din perspectiva biografiei victimei compromite subiectul și distrage opinia publică de la esența fenomenului, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Reacția organizației care luptă pentru combaterea violenței asupra femeilor și copiilor vine după ce Ziarul de Gardă a lansat o campanie de denigrare și hărțuire a femeii din Ungheni, care a fost violată de fruntașul PPDA, Gheorghe Petic. Pretinsa publicație de investigații încearcă să acrediteze ideea că femeia violată ar fi singură de vină și prezintă bârfe pe post de probe.

„Astfel de abordări ale unui abuz sexual consolidează ideile preconcepute – și așa prea adânc înrădăcinate în mentalul societății noastre – că femeia ar fi cea care provoacă; că dacă petrece timp în localuri de noapte, „merită sa fie violată” etc, etc”, se conține în comunicatul Centrului Internațional „La Strada”.

În opinia organizației, astfel de interpretări, precum cea tirajată de Ziarul de Gardă, stigmatizează victima și contribuie și la discriminarea unui copil.

„Fiecare jurnalist care-și face munca profesionist ar trebui să știe că meseria victimei, locul ei de muncă, starea familială, faptul că are sau nu copii nu au absolut nicio relevanță în investigarea infracțiunilor de viol. Ba mai mult, astfel de interpretări, pe lângă faptul că stigmatizează victima, contribuie și la discriminarea unui copil, care, în mod normal, trebuie să fie protejat de orice informație dăunătoare”, consideră experții „La Strada”.

„Prezentarea cazurilor de abuz sexual, și asa foarte sensibilie, vizând viața privată a unei persoane, din perspectiva calităților morale sau biografiei persoanelor, nu-și au locul și rostul, dacă vorbim despre un jurnalism de calitate”, se mai spune în comunicatul organizației citate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.